• Početna>
  • Vesti>

Vučić na prijemu u UN: Tražimo povlačenje rezolucije o Srebrenici, ne leči već produbljuje rane

Foto: RTS

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na prijemu za ambasadore u Ujedinjenim nacijama da Srbija uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama i da veruje da su to glavni principi sveta sutrašnjice. Govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici predsednik Vučić je rekao da Srbija traži da ona bude povučena, jer ne vodi pomirenju već destabilizaciji u regionu.

Predsednik Aleksandar Vučić organizovao je prijem za stalne predstavnike u Ujedinjenim nacijama, povodom predložene rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se raspravlja početkom maja.

“Pre svega, Srbija je na svom evropskom putu, verujem da smo poslednjih godina ostvarili dobre rezultate za naše stanovništvo”, rekao je Vučić diplomatama i podsetio da je zahvaljujući njihovim glasovima Srbija pobedila u glasanju za izložbu Ekspo.

“Srbija je uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama, verujem da su to glavni principi sveta sutrašnjice“, istakao je Vučić.

Predsednik je ocenio da je u svetu potrebna veća uloga UN.

“To je jedini način da obnovimo mir i stabilnost u svetu, uvek smo bili veoma iskreni u tom pogledu, ko god da prekrši međunarodni poredak, mi to priznajemo i na strani smo žrtve“, naveo je Vučić.

O nacrtu rezolucije o Srebrenici

Predsednik Srbije je govoreći o predlogu rezolucije o Srebrenici rekao da je nacrt te rezolucije rađen unazad šest meseci bez znanja i saglasnosti ne samo Srbije već i svih u BiH.

“Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko deli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima ova rezolucija je inicrana iako nije doneta konsenzusom, i uperena je protiv jednog naroda. Srbija je konstano i dolsedno osuđivala zločine počinjene u Srebrenici, a dva predsednika su i odala poštu žrtvama u samoj Srebrenici”, rekao je Vučić.

Kako je rekao nacrt rezolucije ima uzak okvir i ima za cilj da optuži samo jedan narod, a što će dovesti do daljeg nepoverenja i destabilizacije u BiH.

“Nadamo se da to nije želja podnosilaca te rezolucije jer ona neće zalečiti rane iz prošlosti već ih produbiti. Tražimo da se ona u ovakvom obliku povuče, ili da članice GS UN glasaju protiv, jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i otvoriti Pandorinu kutiju”, rekao je Vučić. 

On je rekao da Srbija ostaje otvorena za dijalog i javnu raspravu.

“Potrebni su nam pravi razgovori i više razumevanja kako bismo ojačali regionalnu stabilnost i ekonomsku saradnju”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik u Njujorku ima niz sastanaka i konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici.

Vučić se danas obratio na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju na Kosovu i Metohiji i podsetio da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ZSO još nije formirana.

Ukazao je da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca.

Comments

Pročitaj još