• Početna>
  • Vesti>

Stano: Beograd i Priština da sprovedu Sporazum o normalizaciji i sve obaveze iz dijaloga

Foto: EU

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je, povodom izmena poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, da se od Beograda i Prištine očekuje da sprovedu Sporazum o normalizaciji odnosa i sve ostale obaveze koje preostaju iz dijaloga jer je to, kako je naglasio, ključno za njihov put ka EU. 

,,Obe strane su prihvatile da će njihove odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji postati sastavni deo njihovih puteva ka evropskim integracijama. Aneks o implementaciji zaključen u martu 2023. godine u Ohridu takođe odražava ovu posvećenost strana”, naveo je Stano za T a n j u g. 

On je pozdravio odluku šefova diplomatija EU da usvoje izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, prema kojima Srbija treba u potpunosti da primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine.

,,Pozdravljamo današnje usvajanje od strane Saveta ažuriranih privremenih merila, uključujući i Sporazum u Poglavlju 35 pristupnih pregovora Srbije”, rekao je Stano.

Stano je dodao da će, u skladu sa tim, biti ažuriran dnevni red sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju za Kosovo.

,,Očekujemo da obe strane primene Sporazum i sve ostale obaveze u okviru dijaloga koje su na čekanju, jer je to ključno za njihove evropske puteve”, poručio je Stano.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su ranije danas izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Nakon što je Savet ministara EU odobrio ovaj tekst, on će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35. 

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predali predlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Comments

Pročitaj još