• Početna>
  • Vesti>

Ekonomsko-trgovinska škola otvorila vrata mitrovičkim osmacima

Foto: Radio Kontakt Plus

Ekonomsko-trgovinska škola danas je organizovala manifestaciju „Dan otvorenih vrata“ za učenike osmog razreda dve osnovne škole iz Kosovske Mitrovice.

Profesori i učenici ove škole potrudili su se da uz izuzetno maštovitu simulaciju i koordinisanu organizaciju osmacima osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Sveti Sava“ približe zanimanja koja ova škola nudi.

Profesor ekonomske grupe predmeta, kao i organizator i koordinator ovog projekta, Dejan Živković, kaže da je sama ideja za kreativnije predstavljanje ove škole potekla od samih profesora i učenika.

„Hteli smo na malo drugačiji način da predstavimo našu školu i da im, na neki način, vizuelno pokažemo šta je, zapravo, ekonomija, i iz čega se, zapravo, ekonomija sastoji“, kaže Živković.

Navodi da im je cilj bio i da kroz simulaciju deci pokažu tok novca unutar privrede.

Prezentacija je započela podelom učenika u grupe, a svaka grupa je imala svoju zastavicu i svog lidera-profesora, koji ih je vodio od smera do smera, od simulacije do simulacije.  

Prvo su posetili smer za finansijsko-računovodstvene tehničare. Učionica je bila predstavljena kao banka, u kojoj su se upoznali sa samim procesom bezgotovinskog plaćanja, odnosno plaćanja unutar banke, tj. način na koji izgleda jedna svakodnevica koja ih očekuje posle završene srednje škole.

Nakon toga su se uputili na smer za ekonomske tehničare, gde im je predstavljeno kako izgleda jedan „brifing“ kompanije, odnosno radni sastanak unutar same kompanije.

Treća poseta se odnosila na smer za pravno-poslovne tehničare, gde je učenicima prikazana  sudnica, sa optuženim, tužiocem i sudskim većem i kako jedno suđenje, zapravo, izgleda. Organizatori su se na najbolji mogući način potrudili da stvore jedinstveni osećaj prave sudnice.

Četvrta simulacija se odnosila na bankarski smer. U pitanju je bilo takmičenje, na kome su učenici imali prilike da pogađaju likove na novčanicama, a zauzvrat su dobili vaučere – odštampane male novčanice od 100 dinara, kojima su mogli da u improvizovanoj trgovini, učenika trgovačkog smera, „kupe“ razne proizvode, slatkiše i slaniše, koje su za svoje goste pripremili učenici kuvarskog smera.

Ovaj smer je bio posebno zanimljiv osmacima, koji su imali prilike da vide i saznaju više o samoj kuhinji u ovoj školi, kako se postaje kuvar, od koje godine učenici počinju sa kuvanjem, kako se sastavlja meni, a „šef kuhinje“ je rado odgovarao na sva pitanja zainteresovanih.  

Na ovako nadahnutu prezentaciju reakcije učenika su bile više nego pozitivne.

„Sviđa mi se škola, sviđa mi se posao u banci i zbog toga bih je upisala“, navodi Miljana Vlahović iz Osnovne škole Sveti Sava.

I Teodora Zarković, učenica iste škole, zadovoljna je onim što je danas priređeno.

„Svideo mi se ovaj obilazak i najviše me zanima pravni smer, najviše mi se svidelo. Celokupni obilazak je bio mnogo lepo organizovan, sa puno zabave, prelepo je bilo“.

Na pitanje zašto bi budući srednjoškolci trebalo da upišu skonomsku školu, Dejan Živković odgovara:

„80 odsto učenika, svršenih srednjoškolaca upisuje ekonomiju, prava, upisuje FON. Zašto da ne ekonomska škola koja će im dati početak, odnosno osnovno neko znanje o tim fakultetima koje će oni kasnije upisati“, zaključuje Živković.

Ova manifestacija nije rezervisana samo za učenike osnovnih škola iz Kosovske Mitrovice. Početkom maja virtuelna prezentacija očekuje i osmake iz Banjske, Sočanice, Zvečana i Žerovnice.

Comments

Pročitaj još