• Početna>
  • Vesti>

Bakojani: Pred Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope u slučaju da uđe

Foto; Gazeta express

Izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani izrazila je danas zadovoljstvo što je većina poslanika podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da Kosovo postane član te međunarodne organizacije, istakavši, međutim, da Priština mora da ispuni sve preuzete obaveze i da je pred njom dug put.

Ona je za “Mediabox” navela da je pred Kosovom dug put i dodala da će SE, ukoliko postane punopravni član, nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze, prenosi Gazeta Ekspres. Rekla je da nije reč o statusu već o ljudskim pravima. Navela je da joj, da je reč o statusu, ne bi bilo povereno da radi izveštaj jer bi, kako je rekla, bila pristrasna i ne bi imala integritet koji je potreban za njegovu izradu.

“Ali sada znam da je izveštaj tačan. Pred Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo ih nadgledati veoma ozbiljno”, navela je Bakojani.

Dodala je da je jučerašnja debata u PSSE bila teška, ali je istakla da je dijalog jedino rešenje.

“Razumem emotivne reakcije Srba. Volela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rešenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvek iznova otvaraju i dijalog je jedino rešenje”, poručila je Bakojani.

Prema njenim rečima, potencijalni ulazak Kosova u Savet Evrope znači da će “još dva miliona ljudi imati zaštitu Saveta Evrope, zaštitu ljudskih prava, verskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena”. “To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine, ali i za sve ljude koji žive na Kosovu i koji će osetiti da imaju još jedno pravo”, istakla je Bakojani.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je sinoć preporuku da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

Nakon usvajanja izveštaja Bakojanijeve, Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja. Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Comments

Pročitaj još