• Početna>
  • Vesti>

Pitanje ZSO presudno za podršku Kvinte u vezi sa članstvom u SE

Od stava Kvinte zavisi da li će glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope biti odloženo ili neće dobiti dovoljno glasova, piše “Koha” pozivajući se na diplomatske izvore iz zemalja članica SE.

Izvori tvrde da je razlog za to stav Kvinte o obavezi formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Navodi se da su na poslednjem sastanku ambasadori Kvinte predstavnicima Prištine usmeno preneli zahtev da uputi na razmatranje Ustavnom sudu nacrt statuta ZSO, a izvori „Kohe“ tvrde da bi nedostatak pozitivnog odgovora sa Kosova mogao da dovede do izostanka podrške Kvinte za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

„Postoje zemlje koje su priznale Kosovo i koje podržavaju članstvo u Savetu Evrope, ali bi promenile stav ako dobiju signal od Kvinte“, rekao je izvor i dodao da ukoliko zemlje Kvinte to budu sugerisale, glasanje bi moglo da se odloži za narednu godinu.

Da bi se prihvatila nova država članica, glasanje na drugom nivou u Savetu Evrope može da se obavi i od strane predstavnika zemalja članica, kao što su ambasadori, ali bi u tom slučaju bilo potrebno jednoglasno glasanje, što je nemoguće u slučaju Prištine.

„Čak i iz zemalja Kvinte dobijamo različite signale, jer postoje dve zemlje koje se više zalažu za, dve koje su skoro protiv, dok je stav Sjedinjenih Američkih Država vrlo zagonetan“, rekao je jedan od diplomata.

Čak su i neke diplomate rekle da i poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i oni iz zemalja koje su priznale Kosovo iz svojih ministarstava dobijaju preporuke da glasaju protiv u Skupštini, pa se može desiti da neki poslanici koji dolaze iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova ne glasaju u korist Kosova, prenosi Tanjug.

Comments

Pročitaj još