• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Građani će tokom popisa moći i da prijavljuju štetu koja im je naneta u ratu

Foto: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da će podaci o stanovništvu prikupljeni u popisu pomoći u vođenju politike, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou.

Kurti je na sastanku sa gradonačelnicima rekao da je za uspeh neophodna bliska saradnja sa Agencijom za statistiku i opštinama, javlja Ekonomija onlajn, prenosi Kosovo onlajn

„Danas je počela registracija stanovništva i kuća na Kosovu. Podaci o broju, i sastavu stanovništva, životnim uslovima i nivou obrazovanja će nam pomoći u orijentaciji za bolje usluge za građane, nama koji smo na vlasti, vas kao opštine i svaku instituciju na Kosovu. Mi podržavamo Kosovsku agenciju za statistiku kako bi uspeh suštinskog procesa bio potpun. Potrebna je i bliska saradnja između Agencije i opština, tako da ponovo pozivam na zajedničku posvećenost veoma važnom institucionalnom poduhvatu naše zemlje. Naše zajedničko opredeljenje je da se bez razlike bavimo potrebama građana i potrebna je osnova koja će uticati na kvalitet podataka iz upitnika. To je ključno i za centralnu i za lokalnu vlast za pravednije planiranje i implementaciju, uspehe i još veća postignuća”, rekao je Kurti.

On je dodao da je u ovaj popis uključen i upitnik štete načinjene u ratu 1998-1999. godine.

“U ovom popisu stanovništva , uvršten je upitnik koji će se baviti štetom načinjenom u ratu 1998-1999. godine vezano za za porodičnu privredu. Građani mogu da proglase ekonomsku štetu, iznose podatke o uništenoj imovini kao i ljudsku štetu, poginule i nestale članove porodice. U duhu saradnje, pozivam vas da se zajedno posvetimo doprinosu ova dva procesa tako važna za našu republiku, našu istoriju i našu budućnost“, naglasio je Kurti.

Comments

Pročitaj još