Vučić na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na vodećem svetskom forumu o međunarodnoj bezbednosnoj politici koja počinje posle podne u Minhenu. Uoči početka skupa Vučić se sastao sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Kameronom, ocenivši razgovor kao “dobar i veoma koristan”.

Lideri pedesetak zemalja okupili su se na jubilarnoj 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Tokom tri dana glavne teme skupa biće ratovi u Ukrajini i Gazi.

Cilj skupa je, navode organizatori, izgradnja poverenja, kako bi se doprinelo mirnom rešavanju sukoba, kontinuiranim i neformalnim dijalogom unutar međunarodne zajednice.

Među učesnicima panela biće američka potpredsednica Kamala Haris, državni sekretar Entoni Blinken, generalni skeretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nemački kancelar Olaf Šolc.

Uoči početka Minhenske konferencije, predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

Vučić je naveo da je razgovor sa Kameronom bio dobar i veoma koristan, kao i da su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Govoreći o planovima Srbije za rast u narednim godinama, kao i o organizacjii sajma Ekspo 2027, posebno sam naglasio značaj ekonomske saradnje, investicija i trgovinskih odnosa između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva”, napisao je Vučić na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”.

Kako je naveo, oni su razmenili mišljenja o svim važnim akutelnim izazovima spoljne i bezbednosne politike, kao i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Vučić je razgovarao i sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za budžetska pitanja a predviđeno je da se sastane i predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Fransoa Reno Baso.

U subotu, Vučić bi trebalo da razgovara sa grupom uticajnih senatora SAD iz obe partije, premijerom nemačke savezne države Bavarske Markusom Zederom, kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem i šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom.

Uveče ga očekuje sastanak sa predasednikom nemačke Hrišćansko-demokratske unije Fridrihom Mercom i članovima spoljnopolitičkog odbora Bundestaga.

Biće to prilika da se razgovara o Zapadnom Balkanu, dijalogu Beograda i Prištine i svim problemima koji su nastali proteklih nedelja zbog odluke Prištine da ukine dinar.

U Minhen dolazi i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Comments

Pročitaj još