• Početna>
  • Vesti>

Čestitke zvaničnika povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa

Foto: SPC

Predsednik Srbije čestitao Vaskrs, posebno srbima na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je večeras čestitao Vaskrs svima, a posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Predsednik je u objavi na Instagramu pokazao i poklon koji je dobio od Srba i devojčice Pavline Radovanović sa Kosova i Metohije.

”Hristos vaskrse, srećan praznik našem naordu, našim ljudima gde god da žive. Ja sam dobio poseban poklon za Vaskrs od naših ljudi iz Orahovca i Velike Hoče, od naših Srba koji žive u toj metohijskoj enklavi. I oni su spremili i ova divna jaja ofarbali i pripremili i poslali nama ovde u Predsedništvo”, poručio je Vučio u video snimku okačenom na Instagram nalogu ”buducnostsrbijeav”.

On je istakao da hoće da im zahvali i kaže da ih mnogo volimo i da je Srbija uvek uz njih, onoliko koliko oni vole Srbiju, a to je beskrajno. ”A ovo sam dobio kao poseban poklon, ovako ih je obojila i iscrtala Pavlina, naša čuvena, prelepa i najboljeg mogućeg glasa. Napravila je za Vukana, Danila i Milicu i na svakom pišu njihova imena. Beskrajno im hvala i još jedanput posebno čestitam praznik svima a posebno našem narodu na Kosovu i Metohiji. Oni su duša našeg naroda, oni su srce našeg naroda i beskrajno im hvala na divnom poklonu. Hristos vaskrse”, rekao je Vučić.

Đurić:: Čestitka Patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru.

“Uveren sam, Vaša svetosti, da ćete mudrim rečima i delima nastaviti da promovišete duh jedinstva i solidarnosti, ulivajući svima nama snagu da se zajedničkim naporima odlučno suprotstavimo svim izazovima pred kojima se nalazi naša zemlja i srpski narod, naročito na Kosovu i Metohiji i u regionu”, naveo je ministar Đurić u čestitki.

Uz želje da se najveći hrišćanski praznik proslavi u miru, ljubavi i slozi, šef srpske diplomatije naveo je da je Vaskrs prilika da se svi zajedno podsetimo važnosti očuvanja srpske tradicije, vere i identiteta, kao i značaja negovanja međusobnog razumevanja i tolerancije u izgradnji društva koje promoviše slobodarske vrednosti i neguje duh istine i pravde, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić čestitala je danas Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, vernicima i svim građanima Srbije koji ovaj hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru. Navela je da svim vericima sturašnji praznik čestita u ime Narodne skupštine i u lično ime.

“Neka ovaj praznik, koji slavi pobedu života i praštanja, bude povod da se podsetimo najvažnijih vrednosti zajedništva, međusobnog razumevanja i sloge. Želim vam da udruženim snagama i tolerancijom prevaziđemo svako iskušenje koji nam stoji na putu. Hristos Vaskrese”, navodi se u čestitki predsednice Narodne skupštine.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je danas čestitku patrijarhu Porfiriju, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom sutrašnjeg najvećeg hrišćanskog praznika. Naglasio je da dan Hristovog vaskrsenja slavimo kao dan koji nas podseća da dobro uvek pobeđuje zlo, da život uvek pobeđuje smrt.

“Slavimo poruku najvećeg hrišćanskog praznika kao putokaz za dolazak do mira i ljubavi u nama samima, a naročito prema bližnjima. Vaskrs nas i ove godine hrabri da istrajemo u našem pravednom putu za dobrobit našeg naroda i svih sa kojima živimo u zajednici utemeljenoj na vrednostima slobode, mira i napretka”, naveo je ministar.

U čestitki objavljenoj i na Instagramu Dačić je naglasio “neka blagoslov velikog praznika naročito dođe do naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, kojima su mir i sloboda danas nasušno potrebni”.

Ministarka pravde Maja Popović uputila je čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika. ”Srdačno vam čestitam najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Neka radost večnog života bude nepresušno vrelo najvećih hrišćanski vrlina mira, ljubavi i tolerancije. Slaveći veliki praznik, želim da nam donese obilje duhovnog preobražaja, kako bi smelo i odlučno dali odgovor na sva pitanja koja savremeni svet postavlja pred nas. Želim da veliki praznik provedete u obilju duhovne radosti i Božijeg blagoslova”, navodi se u čestitki ministarka Popović.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je Vaskrs svim pravoslavnim vernicima uz želju da ga proslave u miru i ljubavi sa svojim porodicama.

“Neka najveći hrišćanski praznik, koji slavi pobedu života nad smrću, svima donese mir, radost i nadu, a u sve domove unese slogu i solidarnost”, naveo je Vesić.

Ministar podseća da nas u vremenima velikih izazova i iskušenja u celom svetu, Vaskrs podseća na snagu zajedništva, razumevanja i blagodat praštanja.

“Hristovo vaskrsenje, kao sama suština hrišćanske vere, uči nas da nikad ne zaboravimo da su ljubav, mir i sloboda najuzvišenije ljudske vrednosti. To su i vrednosti na kojima je oduvek počivalo naše društvo, kojem je snaga najvećeg hrišćanskog praznika danas naročito potrebna”, naveo je Vesić.

Ministar je poželeo da nam Vaskrs, kao pobeda dobra nad svakim zlom, bude vodilja u borbi za očuvanje mira i za dalji razvoj i napredak Srbije.

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević Vaskrs je čestitao sunarodnicima u Srbiji, regionu i dijaspori sa željom da vaskršnje praznike provedu u zdravlju i radosti sa najbiližima. Milićević je podsetio da najveći hrišćanski praznik proslavljamo u vremenima teških iskušenja sa kojim se susreće naša zemlja i naš narod, a posebno naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj.

“Vaskrs, praznik pobede života i dobra nad smrću i zlom, jasno nas podseća da nema tih iskušenja i nevolja koje ne možemo da prevaziđemo ako smo jedinstveni i odlučni. Stoga je neophodno da svako od nas, u skladu sa svojim dužnostima i mogućnostima, radi na napretku naše zemlje i da svi složno podržimo politiku predsednika Srbije kako bismo obezbedili mir i bolji život za svu našu decu”, poručio je Milićević u čestitki.

I ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov uputio je čestitku za najveći hrišćanski praznik Vaskrs patrijarhu, episkopima i svim vernicima najbrojnije ckrve u Srbiji, zatim Rumunske pravoslavne crkve, kao i katolicima istočnog obreda. Podsetio je da je prema istinama vere, vaskrsenje Isusa Hrista temelj hrišćanstva.

“A ako Hristos nije ustao, onda je prazna propoved naša, prazna je i vera naša. Na istini da je Hristos vaskrsao zasniva se i nada hrišćana ‘jer, kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti’. To svim hrišćanskim vernicima jasno kazuje da činom Hristovog vaskrsenja smrt nema poslednju reč u ljudskim životima. Poslednju reč ima život – život onoga koji je bio mrtav, a vaskrsom je postao nanovo živ”, naveo je on i dodao da na taj način, po Živomu svi hrišćani smeju da se nadaju večnome životu.

Između ostalog, Žigmanov je pourčio da nam zato Hristovo vaskrsenje bude podsetnik da cenimo dostojanstvo života svakog čoveka i da naši međusobni odnosi budu utemeljeni na vrednostima dobra, ljubavi i pravednosti!

“Sa tim mislima, svim hrišćanima koji slave Vaskrs po julijanskom kalendaru, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, i u svoje lično ime, želim blagoslovene ove svete dane uz tradicionalni hrišćanski pozdrav: Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!”, naveo je Žigmanov.

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević u čestitki je naglasio da su u činu vaskrsenja Sina Božijeg su snaga i smisao duhovnog preporoda.

“Čovek da bi savladao svetovne izazove mora prvo savladati sebe i svojoj gordosti pretpostaviti hrišćanske ideale požrtvovanja i međuljudske solidarnosti. Neka vaskršnja radost okupi narod srpski i učvrsti nacionalno jedinstvo u kom smo jedino sigurni pred nepravdom zemaljskih sila. Hristos Vaskrse”, naveo je Nikodijević u čestitki.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić čestitao je Vaskrs svim građanima pravoslavne veroispovesti koji slave ovaj najveći hrišćanski praznik. ”Vaskrs je vreme da se okupimo oko iskonskih vrednosti, nepresušne snage vere, nade i ljubavi, koja nam daje podstrek za sveobuhvatnu duhovnu obnovu.

“Ovo je prilika da ispunimo naša srca ljubavlju, dobrotom, praštanjem i da u najvišim hrišćanskim vrednostima tražimo putokaze za sadašnjost i budućnost. Univerzalne poruke hrišćanske vere obnavljaju kolektivna sećanja, praotačku veru i zavete, što Vaskrs na uzvišeni način simbolizuje. Želim vam da ovaj praznik dočekate i obeležite sa svojim najmilijima, u dobrom zdravlju, ispunjeni radošću, mirom i blagostanjem, uz najradosniji pozdrav: Hristos vaskrse!”, poručio je gradonačelnik Đurić u čestitki.

Potpredsednik SNS Vladimir Orlić uputio je čestitku patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vernicima koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru.

”Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima čestitam Vaskrs Gospoda Isusa Hrista. Najveći hrišćanski praznik i ove godine dočekujemo u vremenima teških iskušenja sa kojima se suočavaju i naša Otadžbina i naš narod. Uveren sam da ćemo, nadahnuti radošću Vaskrsenja, osnaženi verom i najuzvišenijim vrlinama mira i ljubavi, nastaviti da branimo svoje nacionalne interese, čuvamo sebe i svoje, da Republiku Srbiju gradimo dalje – složno, mudro i odlučno. z najbolje želje za dobro zdravlje, mir i blagostanje, upućujem Vam najradosniji pozdrav: Hristos voskrese!”, navodi se u čestitki Vladimira Orlića.

Princ Aleksandar Karađorđeivć uputio je čestitku u kojoj je podsetio ”da suština naše Svete vere leži u čistoj i iskrenoj ljubavi”. “Kao najveći čin ljubavi, kao njen najjači dokaz, uvek ističemo spremnost da se žrtvujemo i damo sebe zarad onih do kojih nam je stalo; zanemarićemo sopstveno blagostanje, kako bismo zaštitili svoje najmilije, obezbeđujući njihovu dobrobit i sigurnost. Ima li onda većeg čina ljubavi nego kada je Sin Gospoda našeg stradao kako bi spasao ceo svet, sav narod Svoj. On je postradao i vaskrsnuo iz groba da bi naši gresi bili iskupljeni, kako bi doneo spasenje svetu i konačnu pobedu života nad smrću, dobra nad zlom”, podsetio je princ Aleksnadar.

Ovaj sveti dan, praznik nad praznicima, Vaskrsenje Hristovo, najveći je, kako je nagalsio, blagoslov koji dobijamo, izvor naše snage da savladamo sve teškoće, ali i podsetnik svima nama na večnu ljubav Božiju koja nas vodi i koja je naš oslonac.

“Kada se spotaknemo ili padnemo, Gospod nas drži i podiže. U srcu svake osobe postoji iskra Njagove ljubavi. Ponekad joj samo treba dati priliku da se razbukti, kako bismo osetili svu njenu toplinu i milost”, naveo je princ Karađorđević i svima poželeo da provedu praznik sa svojom porodicom, prijateljima, komšijama i bližnjima u zdravlju, miru, blagostanju i sreći.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je čestitku sa željom da nam Vaskrs ulije snagu da prevaziđemo sve teškoće ovog vremena.

“Upućujem najiskrenije čestitke svim građanima Srbije i svim Srbima koji žive u regionu i dijaspori sa željom da ovaj najveći hrišćanski praznik Vaskrs sina Božjeg proslave u duhovnom miru, radosti i ispunjeni ljubavlju prema bližnjima. Neka nam Vaskrs ulije nadu u pobedu dobra nad zlom, da veru u bolje sutra, podstakne da čuvamo porodične vrednosti, podseti na zajedništvo i solidarnost i da nas snaži da steknemo ličnu i kolektivnu snagu i pomogne da istrajemo na putu istine i pravde”, kazao je Lnta.

On je svim građanima Srbije i svim Srbima u regionu i dijaspori poželeo da praznične dane provedu u krugu porodice i vedrom raspoloženju uz najradosniji pozdrav ”Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse!”.

Comments

Pročitaj još