• Početna>
  • Vesti>

Radna Grupa Nacionalnog Konventa o EU za Poglavlje 35: Bisljimijev potez moraju da osude kosovska vlada, EU i Kvinta

Foto: X, Dragiša Mijačić

Radna Grupa Nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 oglasila se danas povodom izjave zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija, u kojoj on negoduje zbog susreta glavnog posrednika EU u dijalogu Miroslava Lajčaka sa predstavnicima ove grupe i delegacijom Srba sa Kosova u Briselu.

“Povodom neosnovanih napada u vezi naše posete evropskim zvaničnicima u Briselu od strane g. Besnika Bislimija zamenika premijera i glavnog pregovarača Vlade Kosova u procesu dijaloga, Radna Grupa Nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 izjavljuje da je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji mreža organizacija civilnog društva koja je nezavisna u svom radu, i ne predstavlja stavove bilo kojih državnih organa, bilateralnih ili međunarodnih organizacija” navedeno je na početku saopštenja.

U daljem tekstu, pojašnjava se da Radna grupa za Poglavlje 35 aktivno radi na praćenju, unapređenju i promociji procesa dijaloga o normalizaciji, kao i na pomirenju između albanske i srpske zajednice.

“Mi ne gledamo na Dijalog kao na rivalstvo između dve neprijateljske strane već kao na proces koji treba da omogući trajni mir, bolji život za sve ljude bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost, kao i prosperitet za ceo region. Rad Radne grupe je otvoren za javnost, a koristi od naših rezultata imaju svi učesnici u dijalogu, uključujući i gospodina Bislimija”.

Iz Radne grupe napominju da je Bisljimijevo etiketiranje organizacija civilnog društva protivno duhu Dijaloga, suprotno evropskim vrednostima i demokratskim principima.

“Otuda smatramo da njegov čin predstavlja potez koji mora biti osuđen od strane Vlade Kosova, Evropske unije i zemalja članica Kvinte.” dodaje se u saopštenju.

Članovi Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacija Srba sa Kosova boravili su u Briselu 13. februara kako bi zvaničnike EU upoznali sa izazovima sa kojima se susreće srpska zajednica na Kosovu, saopštio je tada koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić.ž

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi kritikovao je posrednika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka zbog “nepravednog i neutralnog pristupa procesu normalizacije”. Besljimi je zamerio Lajčaku što nije saopštio da se u Briselu sastao sa nevladinim organizacijama na Kosova koje se “aktivno zalažu protiv integrancije Srba u ekonomski i društveni život Kosova”.

Comments

Pročitaj još