Vučić danas sa Lajčakom u Beogradu

Foto: Tanjug (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Sastanak će biti održan u 12.30, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. Tema je situacija na Kosovu i Metohiji.

Pre ovog sastanka ambasade zemalja Kvinte – Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD – u Prištini pozvale su na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1.februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na Kosovu.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Kvinte u Prištini usledilo je nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji je održan u petak i na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu  i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

Lajčak će sutra, 30.februara posetiti Prištinu, potvrđuju dobro obavešteni izvori RTK u Briselu.

Očekuje se da će se Lajčak sastati sa predstavnicima lokalnih institucija, ali još nema potvrde da li će razgovarati i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Prema ranije potvrđenim informacijama, Lajčakov sagovornik u Prištini biće zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Comments

Pročitaj još