• Početna>
  • Vesti>

Ispitivanjem zaštićenog svedoka nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK

Foto Tanjug

U Specijalizovanim većima Kosova danas je ispitivanjem zaštićenog svedoka nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Kako je objavljeno na sajtu Veća radi se o 41. svedoku Specijalizovanog tužilaštva koji je zaveden pod brojem W04489, a suđenje je zatvoreno za javnost.

Suđenje četvorici bivših lidera OVK počelo je 3. aprila, a oni se u haškom pritvoru nalaze od oktobra, odnosno novembra 2020. godine. Proces je nazvan “Tači i ostali”, a oni se sumnjiče za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Comments

Pročitaj još