• Početna>
  • Vesti>

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića – ubice i nalogodavci atentata još nisu poznati

Danas se navršava šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama.

Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Ubice i nalogodavci atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Tužilaštvo u Prištini je krajem decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv M.M. zbog navodno više krivičnih dela u slučaju ubistva Ivanovića.

Pred Osnovnim sudom u Prištini od ranije se vodi postupak protiv šestoro optuženih za pomaganje u ubistvu.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Oliver Ivanović je bio predsednik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda.

Od januara 2014. godine, zajedno sa još četvoricom Srba, bio je pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Predstavnici Građanske inicijative SDP danas će položiti cveće i zapaliti sveće na mestu gde je Ivanović ubijen, a godišnjicu će obeležiti i Ivanovićevi prijatelji, deo rodbine i građani.

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića biće obeležena i u Beogradu, gde će u Hramu Svetog Save biti služen pomen.

Comments

Pročitaj još