• Početna>
  • Vesti>

Na suđenju Tačiju svedok optužbe dao iskaz iza zatvorenih vrata

Foto: Specijalizovana veća Kosova

Haški proces bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je iskazom svedoka optužbe iza zatvorenih vrata.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima koje je OVK proglasila za „kolaborante“, kao i nad Srbima i Romima, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili članovi Glavnog štaba OVK.

Svedok pod šifrom 4731 iskaz je dao na zatvorenoj sednici, što je najviša mera zaštite identiteta. Tužioci, stoga, nisu u sudnici pročitali ni sažetak njegove izjave.

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, tužilaštvo je pred veće predsedavajućeg Čarlsa Smita izvelo 60. svedoka, uključujući i svedoka 4731. Dokazni postupak protiv optuženih, tužioci će nastaviti u ponedeljak, 6. maja.

Optužnica tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U deset tačaka, optuženi se terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su kao ratni zločini i zločini protiv čovečnosti. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići izjavili su da nisu krivi za zločine iz optuđnice. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu, novembra 2020.

Comments

Pročitaj još