Ulutaš: Spremni smo odgovoriti na svaki izazov

Foto: Koha

Komandant Kfora Ozkan Ulutaš istakao je da rešavanje konfliktnih situacija treba težiti diplomatskim rešenjima, dajući prioritet dijalogu između Beograda i Prištine.

“Naš mandat je jasan – održavanje mirnog i bezbednog okruženja na Kosovu, za sve građane. Uveravam vas da ćemo nastaviti s naporima da sprečimo eskalaciju i da smo spremni odgovoriti na svaki izazov”, izjavio je komandant Ulutaš.

On je dodao da su tenzije u regionu porasle nakon nasilnog incidenta 24. septembra i neprihvatljivih napada na trupe KFOR-a u maju.

“Kao odgovor na ove događaje, NATO je rasporedio dodatne rezervne snage sa komplementarnim kapacitetima. Povećali smo naše aktivnosti, učetvorostručili prisustvo na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući one duž administrativne granične linije. Naš krajnji cilj je sprečiti eskalaciju, ali ako do nje dođe, spremni smo i opremljeni preduzeti sve neophodne mere u skladu s našim mandatom”, naglasio je komandant KFOR-a.

Osvrćući se na saradnju sa Kosovskom policijom i Euleksom, general Ulutaš je odgovorio na izjavu ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje o mogućim novim destabilizirajućim grupama, naglašavajući blisku saradnju s bezbednosnim institucijama.

Na pitanje o raspoređivanju dodatnih trupa iz Srbije blizu granice sa Kosovom, Ulutaš je naglasio važnost komunikacije s načelnikom odbrane Srbije kako bi se izbegli nesporazumi. Istovremeno, podseća na mandat KFOR-a u regionu, ističući spremnost na odgovor na svaki izazov.

Što se tiče prisustva Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na severu, general Ulutaš ponavlja da je odlazak KBS-a stvar postignuta sporazumom iz 2013. godine, uz saglasnosti KFOR-a. Takođe, najavljuje da NATO razmatra dugoročno povećanje mirovnog kontingenta na Kosovu.

U vezi s funkcijama KFOR-a kao trećeg odgovornog tela, general Ulutaš ističe zadatke u očuvanju bezbednosti i mira na Kosovu, s posebnim osvrtom na saradnju s kosovskom policijom i Euleksom.

“Pozicionirani smo da efikasno ispunimo svoj mandat UN”, izjavio je Ulutaš, koji je ponovio da “ima redovne kontakte za saradnju sa komandantom kosovske policije, pukovnikom Gazmendom Hodžom”.

General KFOR a Ulutaš je dalje naglasio da ostaju posvećeni obezbeđivanju bezbednosnog okvira da dijalog , uz posredovanje EU, ide napred, jer je to, prema njegovim rečima, jedini put ka održivom miru i bezbednosti.

Comments

Pročitaj još