• Početna>
  • Vesti>

Popis stanovništva produžen do 24. maja; Opština Štrpce nije zahtevala produžetak popisa

Foto: Kim

Popis stanovništva koji je na Kosovu počeo 5. maja, a trebalo je da bude završen danas produžen je na zahtev 11 kosovskih opština do 24.05.2024. godine.

Na zahtev opština Dragaš, Priština, Prizren, Glogovac, Kosovo Polje, Srbica, Obilić, Uroševac, Štrpce, Kačanik i Đakovica kosovska vlada usvojila je na današnjoj elektronskoj sednici odluku da se rok za sprovođenje popisa stanovništva, porodične privrede i stanovanja produži do 24.05.2024.godine.

“Prema predlogu Agencije za Statistiku Kosova, od 18. do 24. maja 2024. godine registraciju/intervjue će obavljati samo redovno osoblje Kosovske Agencije za Statistiku koji će pokrivati celu teritoriju Kosova za slučajeve u kojima se identifikuje lice ili domaćinstvo koje iz bilo kog razloga nije moglo biti ranije registrovano”, stoji u saopštenju kosovske vlade.

Na osnovu predloga Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, kao i Agencije za Statistiku Kosova, popis dijaspore putem portala eDiaspora se produžava do 31.08.2024.godine.

Štrpe: Opština nije zahtevala produžetak popisa stanovništva

“Povodom informacije i odluke Vlade Kosova o produžetku procesa popisa stanovništva, gde je između ostalih navedena i Opština Štrpce kao jedna od Opština koja je zahtevala produžetak roka za popis stanovništva, ovim putem obaveštavamo javnost da niko od zvaničnika Opštine Štrpce nije uputio ovakav zahtev bilo kome, a po najmanje Vladi Kosova”, navedeno je u saopštenju ove lokalne samouprave.

Dodaje se da predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, zahteva od Vlade Kosova da ne iznosi netačne informacije.

“Štrpce i predsednik opštine koji je po pravnim regulativima i predsednik popisne komisije, nije, niti zahteva bilo kakav produžetak popisa stanovništva”, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Comments

Pročitaj još