• Početna>
  • Vesti>

Sednica komiteta ministara SE završena bez Kosova na dnevnom redu; Berlin očekuje da Priština pošalje Lajčakov nacrt ZSO

Foto Politika

Sednica Komiteta ministara Saveta Evrope, završena je bez Kosova na dnevnom redu. Šefovi diplomatije sastajali su se dva dana, juče i danas. Uprkos očekivanjima i naporima, Kosovo se ipak nije našlo na njihovom dnevnom redu. Ukupno je 46 ministara učestvovalo na ovom prolećnom redovnom zasedanju.

Ovo je zasedanje ujedno bio poslednji korak da se Kosovo učlani u ovu međunarodnu organizaciju, nakon što je izveštaj za njihov prijem prethodno odobren u Odboru za politiku i finansije, kao i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Ipak, njihova se aplikacija nije našla na dnevnom redu, a i sastanak je završen praktično bez rasprave o Kosovu, ali je bilo reči.

„Prihvatanje Kosova danas je više puta spomenuto u okviru nacionalnih deklaracija ministara. Dobili smo pismo od PSSE sa preporukom za prijem Kosova i učinili sve da se u okviru našeg predsedavanja taj proces unapredi. Komitet ministara trenutno razmatra kako dalje“, kazala je nakon sastanka Komiteta ministara, ministarka spoljnih poslova Lihtenštajna, koja je i predsedavala današnjom sednicom, preneli su mediji.

Berlin očekuje da će Priština uputiti ustavnom sudu  Kosova nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji je sačinio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, što bi bio preduslov za članstvo  Kosova u Savetu Evrope, navodi Dojče vele na albaskom jeziku, a prenosi Tanjug.

,,Prošle jeseni specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, predstavio je vladama Kosova i Srbije nacrt statuta ZSO. Ovaj nacrt statuta uzima u obzir sve crvene linije definisane ustavnim zakonom Kosova. Nemačka vlada je mišljenja da bi dvotrećinska većina u Komitetu ministara Saveta Evrope za zahtev Kosova za članstvo bila obezbeđena ako bi Kurtijeva vlada podnela ovaj nacrt Ustavnom sudu na razmatranje pred sastanak Komiteta ministara”, navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na upit Dojče veleu.

Dodaje se da kada taj korak bude preduzet, glasanje o članstvu Prištine može da bude stavljeno na dnevni red.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ranije danas apelovala je na Prištinu da što pre ispuni uslove kako bi Nemačka mogla da ohrabri većinu za prijem  Kosova u Savet Evrope.Ona je novinarima, uoči početka sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu, iznela tvrdnju da bi Priština trebalo da postane članica SE.

Berbok se krajem aprila sastala u Berlinu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji joj se zahvalio na podršci Nemačke kandidaturi tzv. Kosova u Savet Evrope, i istakao da je nemačka podrška od ključnog značaja na putu tzv. Kosova ka punopravnom članstvu u EU.

Francuska, Nemačka i Italija uputile su juče pismo Kurtiju kojim su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto  ,,nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO ustavnom sudu Kosova.

Comments

Pročitaj još