• Početna>
  • Vesti>

Isni Kiljaj priveden sudu u Hagu; u njegovom stanu pronađeni materijali o svedocima

Foto: Reporteri

Bivši pripadnik OVK, Isni Kiljaj, izveden je danas prvi put pred sudiju Specijalizovanih veća u Hagu pod sumnjom da je ometao sprovođenje pravde pred tim sudom.

Tužilac Metju Holing (Mathew Halling) rekao je da je Kiljaj (60) uhapšen i prebačen u sudski pritvor u Hagu zato što je 2. novembra pri pretresu u njegovom stanu na Kosovu pronađen „poverljivi materijal povezan sa svedocima“.

Za posedovanje tog materijala, po tužiocu, Kiljaj nije bio ovlašćen, niti je na to imao pravo.

Zastupnik optužbe naglasio je da postoji osnovana sumnja da je Kiljaj nameravao da te materijale iskoristi ili da je već iskoristio za ometanje i opstrukciju rada Specijalizovanih veća Kosova.

Kiljaj je zbog toga osumnjičen da je počinio krivična dela sprečavanja sprovođenja pravde – ometanja službenog lica pri obavljanju službene dužnosti i narušavanje tajnosti postupka.

Sudija Nikola Giju (Nicolas Guillou) rekao je da Kiljaj još uvek nije optužen i da tužilaštvo nije podiglo optužnicu.

Tužilac Holing zatražio je da Kiljaju bude određen pritvor zato što postoji rizik da će on pobeći, ponoviti krivično delo i ometati rad suda.

Obim materijala povezanih sa svedocima koji su pronađeni kod Kiljaja sugeriše da je on već bio umešan u ometanje suda, podvukao je tužilac.

Holing je ponovo ukazao na to da na Kosovu vlada „klima uznemiravanja i zastrašivanja svedoka“, kao što je sud u više predmeta već utvrdio.

Kiljajev branilac po službenoj dužnosti Ijan Edvards (Ian Edwards) zatražio je da on bude pušten na privremenu slobodu, negirajući da postoji rizik od njegovog bekstva iz Mališeva, gde je proveo ceo život i gde mu je porodica.

Da postoji optužnica, Kiljaj bi se odmah izjasnio da nije kriv, kazao je Edvards, tvrdeći da su sumnje tužilaca da je njegov klijent počinio krivično delo neosnovane.

Sudija Giju, odluku o tome da li će Kiljaju odrediti pritvor doneće u ponedeljak, 6. novembra.

Kiljaj je bio jedan od vođa OVK u Mališevu, a, posle rata, bio je gradonačelnik tog mesta. Jedno vreme, Kiljaj je bio i zamenik ministra finansija Kosova.

U haškoj sudnici, međutim, on je rekao, na pitanje sudije koja mu je profesija, da je „nezaposleni ekonomista“.

Haško tužilaštvo naglasilo je juče da „sprečavanje sprovođenja pravde smatra krajnje ozbiljnim delima“.

Tužilaštvo će „nastaviti da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku i drugu podršku takvim krivičnim delima“.

Pred istim sudom u Hagu trenutno je u toku postupak nedavno uhapšenih protiv Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija, optuženih za isto krivično delo i za zastrašivanje svedoka.

Comments

Pročitaj još