• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Kine: Ne treba primenjivati dvostruke standarde na pitanja o KiM

Foto: Tanjug

Ambasador Kine Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji, na najvišem državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

“Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, kineska strana poštuje uvek suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume opravdane brige srpske strane po tom pitanju i ceni napore srpske strane za političko rešenje tog pitanja”, naveo je ambasador.

Dodao je da bi Rezolucija 1244 uvek trebalo da bude temelj i okvir za rešavanje tog pitanja i u tom procesu očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta bi trebalo da bude ispoštovana i ovde ne bi smeli da se primenuju dvosturki standardi.

“Ne treba primenjivati dvostruke standarde na pitanja o KiM i o rezoluciji o Srebrenici”

Li Ming je rekao da su teme vezane za rezoluciju o Srebrenici i Kosovu i Metohiji veoma složene i osetljive i naglasio da na ta dva pitanja ne treba primenjivati dvostruke standarde.

“Zalažemo se za principe zasnovane na Povelji UN i međunarodnom pravu, da se poštuju i pridržavaju”, odgovorio je ambasador Li Ming na pitanje novinara da li će tema dvojice šefova država biti i rezolucija o Srebrenici i KiM. 

Kina, naglasio je, ima jasan stav da je neophodno da se u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijani integritet i dostojanstvo suverenih zemalja. Prema njegovim rečima, što se tiče spornih pitanja njih treba rešavati na osnovu potpunih konsultacija i komunikacija.

“Kina i Srbija su čelični prijatelji i dosledno naše dve zemlje jedna drugoj daju međusobnu nedvosmislenu podršku stavovima o pitanjima od suštinskog interesa i onim značajnim za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je Li Ming.

Ambasador je rekao da je kineska strana primetila, što se tiče rezolucije o Srebrenici, da postoji niz sporova po tom pitanju i o tom nacrtu.

“Kineska strana smatra da sve strane treba na osnovu potpune komunikacije i postizanja saglasnosti zajedno da učine stvari u korist regionale stablnosti, i to treba da bude u korist jačanja solidarnosti i stabilnosti a ne suprotno”, naveo je on.

Comments

Pročitaj još