• Početna>
  • Vesti>

Stano: Na Kosovu veoma opasne situacije, mora da dođe do deeskalacije

Foto: Tanjug

Portparol EU Peter Stano ponovio je danas da je Evropska unija jasno osudila jučerašnja dešavanja u selu Banjska na severu KiM, da je došlo do veoma opasne situacije i da mora da dođe do deeskalacije.

On je na konferenciji za novinare istakao da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog i da mora da dođe do deeskalacije.

“Apelujemo na obe strane da dođe do deeskalacije”, rekao je Stano.

On je ponovio da su svi stavovi EU o stanju na KiM sadržani u prošlonedeljnom saopštenju u kome se navodi veoma jasno šta EU očekuje od obe strane.

“EU je veoma jasna – mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU – kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU”, rekao je Stano.

Na pitanje albanskih novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mere, Stano je rekao da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom, kako je rekao “terorističkom aktu”.

“Mere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvešće ih i Srbiji”, rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano je rekao da je to deo dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

Comments

Pročitaj još