• Početna>
  • Vesti>

Lučić za RTS: Najteži deo smo rešili, siguran sam da ćemo i u drugom poluvremenu pobediti

Foto: Radio Mitrovica sever

Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor “Telekoma Srbija” Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme “MTS doo” na Kosovu i Metohiji. Ističe da će sada fokus Prištine biti da se spreči dalje širenje te firme. Potpuno sam siguran da ćemo i u ovom drugom poluvremenu pobediti i da ćemo rešiti problem naše ekspanzije na toj teritoriji, poručuje Lučić.

Prištinski organi usvojili su žalbu “MTS doo” na rešenje o zabrani rada te kompanije na Kosovu i Metohiji, odnosno na odluku o brisanju iz registra privrednih društava. To znači da ta kompanija nastavlja normalno da posluje na KiM.

Vladimir Lučić podseća da su 4. avgusta dobili dopis od Agencije za biznis registre, da se kompanija “MTS doo” na KiM briše iz njihove evidencije, faktički da hoće da ugase kompaniju.

“Juče je drugostepena komisija nadležnog ministarstva prištinske administracije to poništila. Uvažila je našu žalbu, vratila na početno stanje, na opet odlučivanje. Međutim, ono što ohrabruje da u samom tom rešenju i uputstvu koje su dali Agenciji za biznis registre, i oni su stava da mora da se poštuje Briselski sporazum“, rekao je Lučić.

“Deluje mi da smo ovaj najteži deo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji. Deluje mi da će i prištinska administracija poštovati Briselski sporazum. Tako da se više neće desiti ovakav bizaran poduhvat da se naša kompanija potpuno izbriše“, dodao je Lučić.

“Sada će fokus Prištine biti da spreče naše širenje”

Ukazuje da je ovaj sada krug završen, ali da nije kraj borbe.

“Ono što mi deluje iz ovog rešenja i toga što Komisija za zaštitu konkurencije ispituje kablovce da je ova borba za tako održanje MTS po Briselskom sporazumu završena uspešno, a da će sada biti pre svega fokus da se nama ospori akvizicija kablovskih operatora koju smo mi uradili, tj. da stavi fokus da se spreči naše dalje širenje“, navodi Lučić.

“Tako da sad fokus sa postojanja MTS-a, što smo rešili, seli se na ovaj segment koji, moram reći, za nas sada mnogo je lakše se boriti kada znamo da će kompanija da postoji“, poručio je Lučić.

Napominje da ono što je sigurno je da kompanija nastavlja nesmetano sa radom.

“Zahvaljujući Briselskom sporazumu i svim našim aktivnostima da objasnimo kakav bi bio efekat kršenja Briselskog sporazuma i gašenja naše kompanije, da bi 30.000 ljudi ostalo bez komunikacije, je nekako završen“, naglašava Lučić.

Ističe da se borba sada seli na to da se dozvoli dalje širenje kompanije.

“Mi osim akvizicije kablovskih operatera, pokrenuli smo jednu tačku koja je pisala u Briselskom sporazumu, a nikad nije urađena – to je tender za treću licencu, mobilnu. Mi smo dobili privremenu licencu i privremeni broj baznih stanica imamo u srpskom delu“, objasnio je Lučić.

Šta bi treća licenca donela

Govoreći o tome šta bi donela ta treća licenca, Lučić objašnjava da bi donela nesmetan rad “MTS doo” na teritoriji čitavog Kosova i Metohije, ali i poboljšanje kvaliteta usluga.

“Naravno, prištinska administracija poslednjih deset godina to nije uradila, zato što je potpuno jasno da bi na tom tenderu mi pobedili. Zato tamo postoje samo dva mobilna operatera. Tako da, probaćemo da rešimo i taj problem“, rekao je Lučić.

Ukazuje da se u rešavanje problema uključila i međunarodna zajednica i da je zahvaljujući njenom razumevanju i rešeno.

“Ja sam na kraju otišao lično u Prištinu da svim ambasadorima bitnim na licu mesta objasnim kakve bi bile posledice, jer su to ipak ambasadori koji su imali komunikaciju sa prištinskom administracijom. Moram da kažem, zahvaljujući tom razumevanju, zahvaljujući očigledno pritisku, koji su pre svega američka ambasada i EU ambasador uradili na prištinsku administraciju, mi smo uspeli da rešimo problem”, kaže Lučić.

“Siguran sam da ćemo rešiti problem naše ekspanzije”

Navodi da je održano jedno ročište u slučaju u kojem prištinska Komisija za zaštitu konkurencije isputuje akvizicije kablovaca. Napominje da ona optužuje kompaniju “MTS doo” da je nezakonito kupila četiri kablovska operatera, tj. da nisu prijavili.

“Paradoks je veliki zato što po starom zakonu je bilo jasno da ako kupujete firmu koja ima manji prihod od tri miliona evra godišnje da ne morate da prijavite. Zanimljivo je da su oni izmenili zakon zbog nas. Oni su izbrisali te tačke, ali oni tumače i taj zakon da smo ipak trebali da prijavimo, da to nije dobar prevod albansko-srpski-engleski i nekako probaju da nekako nategnu da smo mi prekršili zakon“, navodi Lučić.

Objasnio je da je tu reč o novčanoj kazni, kao i da je nemerljivo sa ovim problemom koji je sada rešen.

“Mislim da ćemo uspešno rešiti, jer mi nismo krili te akvizicije, mi smo radili te akvizicije, mi smo se upisali u njihov biznis registar kao vlasnici i poštovali smo taj zakon. I pravo da kažem, dosta je jak advokatski tim iz Brisela i čak smo na toj javnoj sednici rekli da oni pre svega ako imaju neku dilemu treba da se obrate Briselu i Evropskoj komisiji za mišljenje i da smo mi sigurni da će Evropska komisija i u ovom slučaju stati na našu stranu”, poručio je Lučić.

Ukazao je da je to dug proces koji može da potraje i godinu, godinu i po dana.

“Očekujem da ćemo i brže završiti to uspešno. A to će nam dati odskočnu dasku da se dalje širimo, jer mi imamo jednog malog kablovskog operatera u Gračanici kojeg hoćemo da kupimo, ali je nekako stavljen na stendbaj dok se ovo ne reši. Potpuno sam siguran da ćemo i u ovom drugom poluvremenu pobediti i da ćemo rešiti problem naše ekspanzije na toj teritoriji“, zaključio je Lučić.

Comments

Pročitaj još