• Početna>
  • Vesti>

Sahranjen Bane Ilić – poslednji pozdrav tihom umetniku

Foto: Radio Mirovica sever

Likovni stvaralac iz Zvečana Branislav Bane Ilić sahranjen je danas na groblju u Rudaru, uz prisustvo porodice i mnogobrojnih prijatelja i poštovaoca njegovog stvaralaštva.

Ilićev dugogodišnji prijatelj, književnik i novinar Miodrag Radomirović podsetio je u svom govoru da su ulja na platnu i akvareli Baneta Ilića cenjeni širom regiona, na području cele nekadašnje Jugoslavije, da je bio nagrađivan, priznat i poštovan.

Podsetio je i da je Ilić jedan je od najzaslužnijih za osnivanje likovnih kolinija Mladen Popović i Sokolica, ali i da je bio najozbiljniji  pozorišni scenograf na području Kosova i Metohije.

Kako je Radomirović podvukao, Branislav je bio pripadnik generacije koja je umetnost na KiM uzdigla na nivo ravnopravan onom na kome se nalazila umetnost daleko većih sredina.

Prijatelji će ga pamtiti kao beskrajno nadarenog čoveka, mirne, tihe naravi.

Preminuo je juče u 80. godini.

Bane Ilić je rođen je 1944. godine u Kosovskoj Mitrovici. Umetničku školu završio je u Peći, a potom i Višu pedagošku u Prištini. Bio je član ULUK-a i ULUS-a. Od 1975. radi kao samostalni umetnik. Živeo je i stvarao u Zvečanu.

Ilić je imao veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi. Njegov rad nagrađen je brojnim priznanjima.

Uz Časlava Milisavljevića, začetnik je i jedan od osnivača likovne kolonije, a potom i kulturne manifestacije „Sokolica“.

Ilićevo stvaralaštvo karakteriše igra tehnikama, od akvarela, preko ulja, do grafika. Od motiva, jako je zastupljen pejzaž stare Mitrovice, Zvečana i kosovskometohijskih manastira.

Iako je živeo od svoje umetnosti, slike je poklanjao nesebično. Njegova dela su svoje utočište pronašla na svim kontinentima, gde slave lepotu i znamenitosti Ilićevog rodnog kraja.

Comments

Pročitaj još