• Početna>
  • Vesti>

Alen traži punu primenu sporazuma, Kurti zabrinut zbog „stalnih pretnji Srbije Kosovu“

Foto: X/Liz Allen

Podsekretarka Stejt departmenta, Elizabet Alen, zatražila je na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem punu primenu svih sporazuma koje su Beograd i Priština sklopili u okviru dijaloga. S druge strane, Kurti je izrazio zabrinutost zbog „stalnih pretnji Srbije Kosovu“, ali i zbog toga što je „Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji“.

Na sastanku sa Kurtijem, Alen je ujedno izjavila da Kosovo pripada EU i NATO-u.

„Cenim pronicljivu diskusiju sa premijerom Kosova. Kosovo pripada u EU i NATO. Tražimo punu implementaciju svih sporazuma koje su Kosovo i Srbija sklopili u okviru Dijaloga uz posredovanje EU“, napisala je na društvenoj mreži Iks.

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije i procesu dijaloga uz posredovanje Evropske unije, Kurti je naglasio značaj pune i bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa.

„Povodom puta Kosova ka evropskim integracijama, Kurti je izrazio žaljenje što Komitet ministara Saveta Evrope nije bio spreman da Kosovo uvrsti u dnevni red glasanja 17. maja, s obzirom na to da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za članstvo u ovoj organizaciji, kako potvrđuju i instance same ove organizacije, uključujući i Parlamentarnu skupštinu, a kada se zna da bi naše članstvo doprinelo jačanju i unapređenju ljudskih prava“, navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

Tokom današnjeg sastanka, Kurti je upoznao podsekretarku Stejt departmenta i sa najnovijim dešavanjima na Kosovu, ali i sa:

„Napretkom koji je poslednjih godina postignut u vladavini prava i ekonomskim i demokratskim pokazateljima, sa socijalnim politikama koje podržavaju žene i decu, reformom obrazovanja s ciljem povezivanja obrazovanja sa tržištem rada, te sa politikama i investicijama u energetskom sektoru“.

Kosovski premijer je zahvalio podsekretarki Alen na kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Država preko USAID-a, pripremi i uspešnom početku primene Kompakt programa Millennium Challenge Corporation, koji je stupio na snagu krajem prošlog meseca.

Ujedno je izrazio zabrinutost zbog „stalnih pretnji Srbije Kosovu, takođe i zbog činjenice da je vođa terorističkih i paravojnih grupa koji su izvršili napad na Banjsku 24. septembra 2023. Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji“.

Kosovski premijer je rekao i da su Sjedinjene Američke Države „istorijski, sadašnji i budući saveznik, prijatelj i partner Kosovu“.

„Stoga očekujemo jačanje i produbljivanje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije i trgovine“, naveo je Kurti i izrazio zahvalnost za pomoć, ulogu i doprinos Sjedinjenih Država za „oslobođenje, nezavisnost i razvoj Kosova“.

Alen od juče boravi na Kosovu. Svoju turneju na Zapadnom Balkanu započela je dolaskom u Sarajevo, nakon čega je posetila Srbiju. Turneju završava sutra u Severnoj Makedoniji.

Comments

Pročitaj još