• Početna>
  • Vesti>

Petković: EU po prvi put rekla da je Kurti kriv što dijalog u Briselu nije uspeo

Foto: RTS, printscreen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da, iako su razgovori u Briselu propali, Beograd je mogao bar malo da bude zadovoljan, jer se u izveštajima posle sastanka pisalo da Beograd nije kriv, pokazao je konstruktivnost i da je Aljbin Kurti taj zbog koga je propao dijalog.

Direktor Kancelarije za KiM čestitao je svim građanima Dan nacionalnog jedinstva i podvukao da ovaj dan ima poseban značaj za narod na Kosovu i Metohiji.

“Juče smo u Briselu pokušali da sačuvamo mir i živote ljudi, imali smo težak dan. U Briselu se ne odvijaju neki tehnički pregovori, već pregovori u nemogućim uslovima. Vučić razgovara sa Kurtijem, koji sve odbija”, kaže Petković govoreći jučerašnjem dijalogu u Briselu.

Petković je naglasio da je i šef evropske diplomatije Žozep Borelj to rekao.

“Beograd je strana koja je okrenuta kompromisu, ali uvek je EU posle dijaloga rekla da i jedna i druga strana moraju da idu ka kompromisu,  ali sada je EU prvi put rekli da je Kurti taj zbog koga je propao dijalog”, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je juče Kurti brutalno preti srpskom narodu rečima da će da pate i da plate.

“Ova izjava je vrlo opasna, pokazuje pravu prirodu nasilog režima Aljbina Kurtija”, kaže Petković.

Ipak, kako dodaje, posle jučerašnjih razgovora Beograd je mogao bar malo da bude zadovoljan jer se u izveštajima posle sastanka pisalo da Beograd nije kriv, pokazao je konstruktivnost, a sa druge strane imamo Kurtija.

Napomenuo je da se Srbi i dalje hapse da od 3. juna imate 22 eskalatorna poteza Prištine samo na severu.

“Nije kraj ovim pregovorima, mi se borimo da sačuvamo mir i stabilnos. EU je rekla na kojoj strani je problem, koliko puta smo se vratili iz Brisela i čujemo onu izjavu o dve dve strane”, podsetio je Petković dodajući da kompromis na KiM znači život i da svi sporazumi iz 2013. i 2015 moraju da se poštuju.

Kada je reč o izborima na KiM, Petković kaže da je, iako je Kurti odbio formiranje ZSO, normalizaciju i deeskalaciju, Vučić ipak rekao da će razgovarati sa Srbima o izborima.

“Zapad je stvorio nezavisnost Kosova i koliko god  je Kurti nestašni dečak oni će se truditi da tu nezavisnost zadržati, a mi ćemo se boriti protiv toge jer nam nema druge”, naglasio je Petković.

Comments

Pročitaj još