• Početna>
  • Vesti>

Stano: U više navrata smo rekli, izbori moraju da budu organizovani u opštinama na severu

Foto Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je  da je EU u više navrata bila jasna šta očekuje od tzv. Kosova kako bi bile povučene mere uvedene Prištini i da je EU spremna da uvede drastične mere ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije na severu KiM.

,,EU je od Kosova zahtevalo da deluje u deeskalacionom pravcu i da momentalno suspenduje sve policijske akcije u i oko administrativnih opštinskih zgrada u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova. Četiri gradonačelnika bi privremeno obavljalo svoja zaduženja van opštinskih zgrada. Takođe smo primetili i pozdravili najavu kosovske vlade za smanjenje policijskog prisustva za 25 odsto u i oko zgrada opština. Sve su to važni koraci, ali su potrebni dodatni koraci”, rekao je Stano na redovnom brifingu za novinare upitan da li će EU početi da sa ukidanjem mera protiv Kosova onog trenutka kada budu bili raspisani izbori u četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom.

Naglasio je da ukidanje kaznenih mera ne zavisi od EU ili međunarodnih partnera već zavisi od sposobnosti Beograda i Prištine da odgovore na zahteve, dogovore ili obaveze.

,,Takođe u više navrata smo rekli, izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine. Organizovani na inkluzivan način uz puno i bezuslovno prisustvo svih kosovskih Srba. A veoma je važno vratiti se dijalogu između Beograda i Prištine kako bi ponovo razgovarali o najvažnim stvarima – o sporazumu i njihovoj implementaciji”, naglasio je Stano.

Upitan da li EU želi da vidi konkretne rezultate i implementaciju dogovorenih sporazuma između Beograda i Prištine do kraja godine Stano je rekao da bi bilo dobro što pre videti konkretne rezultate jer sporazumi i dogovori ne služe zadovoljavanju međunarodnih partnera i EU već su doneti zbog dobrobiti i unapređenja života građana.

,,Naravno da postoji potreba za urgentnim sprovođenjem sporazuma. I na institucionalnom nivou u Briselu, ali i kod 27 članica EU i kod međunarodnih partnera postoji osećaj i potreba za deeskalacijom situacije, zarad benefita građana i Kosova i Srbije, ali i kako bi obe strane nastavile napred na evropskoj agendi. Jer bez napretka u dijalogu neće biti napretka ni na evropskom putu. To je već u EU u više navrata veoma jasno stavila do znanja”, zaključio je Stano.

Comments

Pročitaj još