• Početna>
  • Vesti>

„Demokratija umire u mraku“: Novinari protestovali u Prištini u znak podrške televiziji Klan

Foto: Radio Slobodna Evropa

Kosovski novinari protestovali su u ponedeljak u Prištini u znak podrške televiziji Klan, nakon odluke Ministarstva industrije da suspenduje dozvolu za rad ovoj televiziji.

Držeći u rukama transparent sa natpisom „Demokratija umire u mraku“, i neprestano zviždući, novinari su marširali od Trga Zahira Pajazitija do trga Skenderbegu u Prištini.

Predstavnici medija položili su svoju opremu na zemlju, kao što su kamere, statitivi i mikrofoni, kako bi pokazali solidarnost sa televizijom Klan Kosova.

Kako je došlo do ove situacije?

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) je 28. jula odbilo žalbu Klana da povuče suspenziju poslovnog sertifikata.

MINT je prvobitno podneo krivičnu prijavu protiv Klan Kosova 14. juna, uz tvrdnju da se u poslovnom sertifikatu, u promeni vlasnika, pojavljuje „Peje – Srbija i Đakovica – Srbija”.

Nakon toga, Kosovska agencija za poslovnu registraciju, ARBK, poništila je poslovni sertifikat Klan Kosova, pre nego što je tu odluku ukinula 21. juna. Međutim, dan kasnije, ARBK je preinačio odluku od 21. juna.

Ovom odlukom ARBK-a ponovo je uvedena suspenzija sertifikata o poslovanju privatne televizije 22. juna.

Klan Kosova se odmah žalio Komisiji za razmatranje žalbi za registraciju preduzeća, koja je 28. jula odlučila da odbije žalbu i konačno potvrdi suspenziju svog poslovnog sertifikata, ističući da je ARBK „postupio u skladu sa zakonom kada je suspendovao poslovni sertifikat Klan Kosova“.

MINT optužuje televiziju da je „kršila Ustav Kosova“ tako što je u dokumentima o registraciji kompanije „prikazovala dva grada Kosova, Peć i Đakovicu kao deo Srbije“.

„Sama činjenica da su predstavnici Klan Kosova sh.p.k., posle toliko godina, preduzeli korake da to isprave, dokazuje da je predmetni biznis počinio prekršaj koji je utvrdio ARBK i da je doneta odluka o suspenziji sertifikata o poslovanju. sa pravom“, rečeno je u saopštenju MINT-a 28. jula.

Klan Kosova je negirao optužbe i nazvao je propuste u dokumentima o registraciji tehničkom greškom.

„I pored toga što je Klan Kosova SH.P.K. je preduzela korake da se dokumentacija uskladi prema uputstvima MINT-a radi poboljšanja tehničkog pitanja u registraciji, odluka Komisije se odbija i kao takva proizvoljna i neprihvatljiva za demokratska društva i pravne države“, navodi se u saopštenju Klana.

Ministarstvo je u ponedeljak, na dan protesta, ponovilo da je njegova komisija zatvorila ovaj slučaj, pa će zadržati suspenziju dozvole za rad televizije, ali je potvrdilo da Klan Kosova ima pravo da podnese tužbu nadležnom sudu.

„Svaka stranka u postupku ima pravo žalbe na odluke ARBK-a. Međutim, kršenja Ustava se nikada ne mogu smatrati ‘tehničkim’ pitanjima“ – naveo je MINT u ponedeljak.

Međutim, odluka Ministarstva industrije izazvala je mnoge reakcije na Kosovu i van njega.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na Kosovu izrazile su „veoma duboku“ zabrinutost zbog odluke MINT-a da potvrdi suspenziju dozvole za rad televiziji Klan Kosova.

Comments

Pročitaj još