• Početna>
  • Vesti>

Vučić: U našem interesu je da budemo povezani sa Gračanicom, Prištinom, Tiranom

Foto: Tanjug / Vladimir Sporčić

Otvorena je prva deonica “auto-puta mira“, koji će, kada se završi, povezati Niš i Merdare. Reč je o deonici Niš – Merošina, od naplatne stanice do petlje kod Merošine, dugoj pet i po kilometra.

Deonica će za saobraćaj biti otvorena od 13 časova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da je ovaj put od izuzetnog značaja za Srbiju, te da će u 2023. biti otvoreno stotine kilometara auto-puteva.

Predsednik Vučić je rekao da je još u okviru Berlinskog procesa 2014. godine, sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o povezivanju Prištine i Niša auto-putem i istakao da Priština nije zainteresovana za to.

”Ja mislim da je to jako važno, da budemo spojeni sa našom Gračanicom, ali i sa Prištinom, Tiranom, Dračem. To nam olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima da izgubi mnogo više od Kosova.

“Mnogo više imamo da izgubimo nego Kurti. Imamo mnogo snažniju ekonomiju, ljudi žive mnogo bolje, naše plate su još malo pa duplo veće nego dole. Kada se poveća i prosvetnim radnicima, i medicinskim sestrama u septembru, pa potom i značajanom broju pripadnika vojske, to će se osetiti. Od kraja godine povećavamo i minimalac”, rekao je Vučić.

Žiofre: Ovaj put biće kičma putne mreže na Zapadnom Balkanu

Ambasador EU u Beogradu Emanuel Žiofre poručio je da će ovaj auto-put biti kičma regionalne putne mreže.

“Izgradnja ovog puta deo je šire slike, ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan, namenjen infrastrukturnim projektima čiji je cilj da mobiliše 30 milijardi evra“, rekao je Žiofre i dodao da će projekti biti usmereni na to da se iskoristi potencijal ovog regiona.

Vučić: U 2023. otvaramo stotine kilometara auto-puteva, ovaj put je spas za Toplički kraj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će auto-put Niš-Merdare biti spas za Toplički kraj i da je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju.

Dodao je da čak i poluprofilni put pokazuje koliko Srbija može da bude uspešnija.

“Ovo je i poziv za investitore jer se gradi poslovna zona u Prokuplju, u Kuršumliji postoje tri banje, vojska, ali je potrebno još investitora. U opštini Blace smo otvorili još jedan pogon. Put Belonjin-Blace je nov asfalt urađen da izgleda kao Švajcarska”, rekao je Vučić.

Prethodno, on je prisustvovao prezentaciji auto-puta zajedno sa šefom delegacije EU Emanuelom Žiofreom kome je rekao da je oko 2005. godine sve bilo totalno urušeno i da sve mora da se popravi.

“Srbija želi da vidi gotov auto-put, svi hoće veće plate i penzije, a niko neće da gradi puteve. Ovaj put košta 1,2 milijardi evra i više”, rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija ove godine otvara stotine kilometara auto-puteva.

U pitanju su milijarde evra, u velikoj meri pomaže nam EU, ali najvećim delom je to zasnovano na finansijskoj stabilnosti naše zemlje, kaže Vučić.

Naveo je da je ova deonica mala, ali da jedan kilometar danas košta od osam do 25 miliona evra. Na pitanje kada će biti gotov ceo auto-put, Vučić je rekao kada se skupi dovoljno para za sve.

Auto-put Niš-Merdare, planirane dužine oko 77 kilometara, trebalo bi da poveže Srbiju sa lukama na Jadranu.

Trasa će povezati nekoliko mesta, Niš i Merdare sa Prištinom, Tiranom, lukom u Draču, a onda i sa ostalim evropskim lukama.

Danas se otvara prva deonica puta, na kojoj je izgrađena petlja “Merošina istok”, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara.

Vučić: Ovo će biti jedan od najprometnijih auto-puteva

Predsednik Vučić je rekao u obraćanju okupljenima da smo jug i istok Srbije svi zajedno potcenjivali, a ne zna se šta je lepše od tog dela zemlje.

“Važno je da ojačamo ovaj deo naše prelepe zemlje, da Toplicu ojačamo, i zato ćemo ovde da gradimo i od ovog mesta pun profil auto-puta do Kuršumlije”, dodao je Vučić.

U svakom slučaju, napomenuo je, to je mnogo novca i važno je iz više razloga. “U Prokuplju se završava industrijska zona i potrebno je dovesti investitore, a bez dobrog puta i oni neće doći“, objasnio je predsednik.

“Hoću da se zahvalim našim partnerima iz Evropske unije na velikoj podršci i velikoj pomoći. Oni su nama za ovaj put dali 40 miliona evra poklona, to se kaže grant, toliko smo dobili bukvalno od poreskih obveznika Evropske unije. Hvala im na tome, to je veliki novac za našu zemlju“, istakao je Vučić i posebno se zahvalio Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koji su bili dobri finansijeri po veoma povoljnim uslovima.

Predsednik je poručio da je ponosan što će nas auto-put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji – i sa Albancima u Prištini i sa Srbima u Gračanici i sa Albancima u Tirani.

“Ovo će biti jedan od najprometnijih auto-puteva za samo 20, 30 godina. Kada gledate stvari, kada ih ocenjujete, nemojte gledati danas, nego sa 20, 25 godina“, napomenuo je Vučić.

Najavio je da će u Nišu uskoro biti položen kamen temeljac za novu fabriku koja će zaposliti 375 ljudi, i dodao da se očekuju i druge važne investicije u tom kraju.

Comments

Pročitaj još