• Početna>
  • Vesti>

Učenici iz Republike Srpske ugostiće oko 600 učenika sa Kosova

Ministarka prosvete i kulture Željka Stojičić razgovarala je danas sa predsednikom Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradom Arlovim o projektu „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ koji će se ove godine realizovati u periodu od 22. do 29. juna u 15 opština i gradova Republike Srpske.

U okviru projekta u Republici Srpskoj boraviće 586 dece, 53 nastavnika kao i 25 dece sa poteškoćama u razvoju sa Kosova.

Ministarka Željka Stojičić rekla je da Ministarstvo prosvete i kulture tradicionalno podržava projekat „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ u okviru kojeg će ove godine učenici iz 40 osnovnih škola ugostiti oko 600 učenika sa Kosova.

Naglasila je da će Ministarstvo prosvete i kulture pružiti svu potrebnu institucionalnu podršku u realizaciji projekta kao i da će se 26. 6. 2024. godine u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske organizovati prijem za decu sa Kosova kako bi se još jednom naglasio značaj ovog projekta.

„Povezivanje i upoznavanje kroz projekat „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji se ove godine realizuje po 12. put, omogućava deci da izgrade iskrena i trajna prijateljstva, razmene kulturna i obrazovna iskustva, te da razviju osećaj zajedništva i međusobne podrške. Kroz upoznavanje i druženje deca stiču šire poglede na svet, uče o bogatstvu naše kulture i jačaju svoj identitet, a to je od neprocenjivog značaja za budućnost i stabilnost naših zajednica“, rekla je ministarka Stojičić.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov upoznao je ministarku Željku Stojičić o svim tehničkim detaljima kao i o podršci koju im pružaju predstavnici škola, roditelji i predstavnici jedinica lokalnih samouprava.

Upoznao je ministarku i o detaljima vezanim za doček dece sa Kosova koji će biti organizovan 22. 5. 2024. godine u Bratuncu kao i o detaljima vezanim za humanitarni koncert koji će biti organizovan 25. 6. 2024. godine u Banjaluci kod Sabornog Hrama Hrista Spasitelja.

Predsednik Milorad Arlov uručio je ministarki Željki Stojičić Zahvalnicu za nesebičnu pomoć srpskoj deci, mladima i Srbima na Kosovu.

Comments

Pročitaj još