• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Španije o dijalogu i političko bezbedonosnoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Španije u Republici Srbiji Huanom Hoseom Sansom Aparisiom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištini ali i „svakodnevnim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu“.

U saopštenju je navedeno da je Petković upozorio ambasadora na zaoštravanje situacije i ugrožavanje „krhke“ stabilnosti na Kosovu nakon jučerašnjeg upada u ekspoziture Banke Poštanska štedionica na severu zbog, kako je dodao, neuspeha koje je Kosovo doživelo u Savetu Evrope.

„Aljbin Kurti posegao za novim, nasilnim aktom, kojim je zatvoreno više filijala Poštanske štedionice i Uprava za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, što sve zajedno ima za cilj da izazove nemire i potpuni haos u pokrajini i regionu“, ističe se.

Petković je naglasio da je tokom sedam rundi razgovora u Briselu na temu jednostrane odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara i dinarski platni promet na Kosovu, Beograd ponudio nekoliko konstruktivnih predloga, ali da Priština, kako je saopšteno, nije htela nikakav dogovor već se sve vreme spremala za ovakav „protivpravni upad“.

Kako se dodaje u saopštenju, Petković je istakao da je nakon jučerašnjeg „nasilnog i razbijačkog akta potpuno jasno da režim Aljbina Kurtija ne samo da želi da srpski narod ostavi bez plata, penzija i socijalnih davanja, već i da ukine sredstva za bolnice, škole, vrtiće i druge institucije na Kosovu“.

Petković upozorio na potencijalno opasne posledice po stabilnost regiona ukoliko „albanski politički lideri“ u Prištini ostanu pri svojim namerama, koje, kako se dodaje, vode do konačnog proterivanja srpskog naroda sa Kosova.

„Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu i kompromisu, ali i na formiranju Zajednice srpskih opština, kao trajnoj pretpostavci ostvarivanja kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji, sa kojom bi veliki broj navedenih problema bio rešen“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Comments

Pročitaj još