• Početna>
  • Vesti>

Švajcarski mediji: Kurtiju ne veruju, minira zapadne saveznike

Foto: Tanjug

Kosovo će i dalje čekati na prijem u Savet Evrope, piše Noje cirher cajtung uz ocenu da Zapad time vrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Albina Kurtija, koji je izigrao poverenje partnera.

Kako list navodi, u članku posvećenom tome kako je za sada propao prijem Kosova u Savet Evrope, ta epizoda je primer za gubitak zapadnog poverenja u Prištinu.

Dodaje se i da je dugo izgledalo da je vraćanje crkvene zemlje manastiru Visoki Dečani bilo poslednji uslov, ali da su onda zapadne zemlje – Nemačka, Francuska, Italija, podsetile Prištinu i na formiranje Zajednice srpskih opština, piše Dojče vele.

Iako je, navodi NCC, prošle nedelje Priština je obećala da će poslati sopstveni nacrt statuta ZSO na proveru takozvanom Ustavnom sudu, ambasade zapadnih zemalja odgovorile su da to nije dovoljno i tražile konkretne korake u osnivanju ZSO koja je dogovorena pre punih 11 godina.

U zapadnim ministarstvima spoljnih poslova, piše NZZ, ubeđeni su da se Kurti “mrda samo pod velikim pritiskom”.

“Zajednica opština zapravo nema nikakve veze sa Savetom Evrope, ona je predmet pregovora Kosova i Srbije. Tu Zapad po svaku cenu želi napredak. Kurti pak nema poverenja u taj proces i umesto toga pokušava da drskim soliranjem dovede Srbiju pred svršen čin”, piše NCC.

U to spada, dodaje se, ukidanje srpskog dinara ili nedavna zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo.

“Time Kurti ne minira samo Beograd, već redovno i zapadne saveznike koji, naposletku, u vidu Kfora garantuju bezbednost zemlje. Početkom godine je svoju frustraciju time posebno jasno izrazio Vašington”, dodaje ugledni švajcarski list.

U tekstu se ocenjuje da su takve nesuglasice ogroman problem za Prištinu koje je veoma upućeno na međunarodnu podršku, kao i da tvrdom linijom prema Kosovu i Zapad ulazi u rizik da probudi utisak da meri različitim aršinima.

Comments

Pročitaj još