• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Kamenovana škola u Gojbulji kod Vučitrna

U Gojbulji kod Vučitrna kamenicama je gađana Osnovna škola „21. novembar“ i tom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ocenju da se ovaj napad ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu, a ovakvi i slični napadi su gotovo svakodnevni, te “posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija”.

Ovo nije prvi napad na Osnovnu Školu „21. novembar“ u Gojbulji, ističu iz Kancelarije za Kim. Ista grupa albanskih mladića, koja je sinoć kamenovala školu, činila je to u proteklom periodu dva do tri puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi.

“Iako su policija, KFOR i Euleks uvek bili uredno obaveštavani o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili vinovnike incidenta, izgrednici do danas nisu sakcionisani”, napominju iz Kancelarije za KiM.

“Jasno je da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju deca. Naglašavamo da kamenovanje Osnovne Škole u Gojbulji sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija, koja ima za cilj ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva”, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da, kako navode, i ovaj incident pokazuje da je na Kosovu trajno uspostavljen “naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji zagovara mržnju prema svemu što je srpsko, što Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne samo podržava nego i podstiče”, apeluju na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake, kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje.

Comments

Pročitaj još