• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Povlačenje priznanja Kosova započelo je od Surinama

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova, međunarodnog poslovanja i međunarodne saradnje Republike Surinam Albertom Ramčandom Ramdinom i ocenio da je Surinam izrazito prijateljski naklonjen prema Srbiji, i istakao da su dve zemlje izrazile spremnost da razvijaju saradnju na najvišem nivou u svim oblastima. Ramdin se sastao i sa predsednikom Vučićem kojem je rekao da se stav Surinama kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, neće menjati.

Ivica Dačić je posle sastanka sa surinamskim ministrom Ramdinom na konferenciji za novinare izrazio zahvalnost Surinamu, koji je 2017. godine povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, podsećajući da je nakon toga priznanje povuklo još 27 zemalja.

“Cela ta organizavana akcija državnog vrha u vezi sa redefinisanjem odluka pojedinih zemalja o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova je i započela povlačenjem priznanja od strane Surinama. Pored toga, Surinam je glasao i protiv zahteva Kosova za prijem u Unesko i Interpol, u oba slučaja su glasali protiv njegovog prijema što je za nas bilo od kapitalnog značaja”, rekao je Dačić.

On je naveo da je posetio Surinam 2018. godine i da će tokom dana na zajedničkom sastanku kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića razgovarati o uspostavljanju još bliže komunikacije između predsednika dve zemlje, kao i o organizovanju poseta.

“Spremni smo da na najvišem nivou i u svim oblastima razvijamo našu saradnju, to znači na bilateralnom planu u smislu posete na najvišem nivou, formiranjem zajedničkog komiteta, odnosno komisije za saradnju, održavanjem političkih konsultaciija između naša dva ministarstva”, rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio Vladi Surimana na podršci našoj zemlji kao kandidatu za organizaciju međunarodne izložbe EXPO 2027 i dodao da će razgovarati o tome na koji način će Surinam biti predstavljen na toj izložbi.

Ramdin je naveo da Surinam poštuje teritorijalni integritet Srbije i da će nastaviti da pruža podršku našoj zemlji po ovom pitanju.

Dodao je da postoje velike mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti privrede i biznisa.

“Mi ćemo biti proizvođač nafte i gasa u narednih nekoliko godina i vidim da je ovo velika prilika za srpske kompanije. Takođe, vidim prilike i u oblasti poljoprivrede, hrane”, rekao je on.

Vučić sa Ramdinom

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom Ramdinom, sa kojim je razmenio mišljenja o pravcima daljeg razvoja tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Surinama i unapređenju sveukupne bilateralne saradnje, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik Vučić je predložio formiranje Zajedničke komisije za saradnju, kako bi lakše bile definisane oblasti u kojima postoje mogućnosti za uspostavljanje jače saradnje, poput zdravstva, obrazovanja, sporta i drugih.

Vučić je istakao da Srbija veoma ceni Republiku Surinam zbog odluke da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, čime je potvrđeno prijateljstvo naše dve zemlje i privrženost osnovnim principima međunarodnog prava i Povelje UN.

Ministar Ramdin je rekao da se njihova odluka ne dovodi u pitanje i da Surinam ostaje privržen poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Sagovornici su, takođe, razgovarali o regionalnim i globalnim kretanjima.

Sa surinamskim ministrom sastala se i premijerka Ana Brnabić. Premijerka je posebno zahvalila sagovorniku na tome što je vlada Surinama podržala Srbiju u kandidaturi za organizaciju Međunarodne svetske izložbe EXPO 2027 u Beogradu, istakavši da se nada zapaženom učešću Surinama na ovoj manifestaciji.

Comments

Pročitaj još