• Početna>
  • Vesti>

Skupština izabrala novu Vladu Srbije na čelu sa Milošem Vučevićem

Foto: RTS

Skupština Srbije izabrala je  novu Vladu Srbije na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem.Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv. Uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika.

Za izbor vlade su glasali poslanici vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, PUPS, JS, SVM, a protiv su bili poslanici opozicije.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je pauzu od 30 minuta posle koje su novi članovi vlade položili  zakletvu.

Zakletva glasi: ,,Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja, kao i  trećinu novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić.

Pored predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića, novu Vladu Srbije čine potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić,  potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine Irena Vujović,  potpredsednik vlade  Aleksandar Vulin.

Aleksandar Martinović je novi ministar poljoprivrede i vodoprivrede, a Adrijana Mesarović ministar privrede. 

Goran Vesić je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović  ministar rudarstva i energetike, a Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Maja Popović je ostala ministar pravde, dok je Jelena Žarić-Kovačević novi ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Tomislav Žigmanov je ostao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok će Bratislav Gašić biti ministar odbrane.

Marko Đurić je novi ministar spoljnih poslova. 

Tanja Miščević je ostala ministar za evropske integracije, a Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete.

Zlatibor Lončar ponovo je ministar zdravlja, dok je Nemanja Starović novi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju.

Zoran Gajić je ministar sporta, Nikola Selaković ministar kulture, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Jelena Begović ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja.

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su ministri bez portfelja.

Comments

Pročitaj još