• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Vaskršnja radionica okupila više od stotinu mališana

Foto: Kim

U susret najvećem hrišćanskom prazniku, u srednjovekovnom tematskom parku „Ordo Drakonis“ u Gračanici održana je kreativna vaskršnja radionica i igraonica za decu pod nazivom „Vaskršnje čarolije“.

Radionicu i igraonicu organizovala je i realizovala Turistička organizacija Gračanice (TOG) u saradnji sa Opštinom Gračanica, a više od stotinu mališana bilo je u prilici da oslika i oboji vaskšnja jaja, oproba se u trci u džakovima i potrazi za jajima.

„Lepo je i zabavno, prvi put učestvujem na ovakvoj radionici. Jaje ću ukrasiti crvenom bojom, naslikaću krst i napisaću Hristos Vaskrse. Vaskrs je naš pravoslavni praznik i treba da ga proslavimo u radosti. Na jednom jejetu pokušaću da nacrtam Isusa Hrista na krstu“, kazala je Natalija Bogdanović.

„Ovde mi je lepo, zabavno je za decu. Sviđa mi se zato što deca ovde mogu mnogo toga da nauče o Vaskrsu. Nacrtaću kako pilići farbaju jaja“, istakao je Jovan Pajović.

„Volim da bojim jaja, našaraću ih plavom bojom. Tetka mi je kupila poklon za Vaskrs, puno je čokoladnih zečeva i jaja i od toga ću napraviti dekoraciju“, rekao je Bogdan Simić.

„Ovde je prelepo. Bojim jaja i crtež. Obojiću jaje da bude šareno. Za Vaskrs ćemo bojiti jaja, crtati i radovati se“, navela je Angelina Ivić.

„Prvi put učestvujem na ovakvoj manifestaciji i mnogo je lepo. Obojiću jaje plavim tačkicama i napisaću nešto. Radujem se Vaskrsu i proslaviću ga u krugu porodice, sa mamom, tatom i braćom“, kazao je Damjan Mladenović.

Radionica i igraonica za decu na temu Vaskrsa u Gračanici se u ovako velikom broju organizuje po prvi put, iz Turističke organizacije se nadaju da će okupljanje postati tradicionalno, ali u još većem broju.

„Budući da nema manifestacije koja je za svu decu iz naše opštine mi smo došli na ideju da na Veliki četvrtak kada se farbaju jaja okupimo naše mališane koji su kreativni, da se družimo sa njima. Veliki četvrtak i petak su dani kada se farbaju Vaskršnja jaja“, rekla Sandra Đokić, direktorica Turističke organizacije Gračanice (TOG).

„Na današnjoj manifestaciji imali smo mnogo aktivnosti, organizovali smo likovni konkurs, crtanje po šablonima koje smo pripremili i vaskršnjim jajima, priredili smo i takmičarske igre u kojima su deca sa kašikama u ustima na kojima se nalaze vaskršnja jaja, ista prenosili od starta do cilja, pobednička ekipa dobila je nagradne paketiće. Bilo je potrage za jajima, takođe su pobedničke ekipe dobile skromne nagrade i skakanje u džaku“, istakla je Teodora Đokić, ispred Turističke organizacije Gračanice.

Osim mališana, organizacijom vaskršnje radionice i igraonice zadovoljni su i roditelji.

„Ja kao roditelj zaista sam oduševljena organizacijom i načinom kako oni zapravo komuniciraju sa decom i kako su sve uspeli da organizuju da u duhu radosti i praznika koji nam predstoji, zapravo svi zajedno dočekamo vaskrsenje Isusa Hrista“, kazala je Snežana Bogdanović.

„Budući da je mala sredina u pitanju i da nema mnogo mogućnosti da deca učestvuju na nekim sličnim manifestacijama, čini mi se da jedva dočekamo nešto ovako. Vidite atmosferu i mislim da nije potrebno ništa opširnije reći“, rekla je Jelena Aritonović.

Dan nakon najradosnijeg hrišćanskog praznika u ponedeljak 6. maja od 11 sati u dvorištu Doma kulture „Gračanica“ biće organizovana tradiconalna manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“.

Comments

Pročitaj još