• Početna>
  • Vesti>

Novi tim danskih vojnika donirao preko 8.000 evra ŠOSO “Kosovski božur”

Foto: Radio Mitrovica sever

U humanitarnom vojnom maršu, koji je 1. jula organizovao novi tim danskog kontingenta Kfora, prikupljeno je preko 8.000 evra  i ovaj iznos je danas uručen Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice. Sav iznos će ovog puta biti uložen u opremanje radionica, učionica i u neophodnu didaktičku opremu.

Direktorka škole Marta Popović  podsetila je da vojnici Kfora već godinama u kontinuitetu pokazuju humanost i empatiju prema deci sa smetnjama u razvoju i podsetila da su zahvaljujući donaciji prethodnog tima dansih vojnika, ovi mališani boravili na višednevnoj ekskurziji na Zlatiboru.

„Mnogo mi je drago, jer ovi mladi vojnici koji dođu, imaju i želju i empatiju prema ovoj deci. Za nas starije nije problem, za nas koji radimo u ovakvim instiutucijama koji smo već navikli da razumemo njihove potrebe, ali mi je vrlo drago kada vidim da ove mlade generacije počinju da šire tu svest da su ova deca deo nas, deo našeg društva, da imaju iste potrebe kao i mi i da je njihova sreća motiv nekome da pomogne“ rekla je Popović zahvaljujući na pokazanoj humanosti.

Potpukovnik Kim Sorentsen koji je na čelu danskog kontingenta na Kosovu  izrazio je zadovoljstvo što je prethodna donacija omogućila deci višednevnu rekreativnu nastavu u prirodi.

„Sada imamo novi tim u Novom Selu,  oni su napravili Dankov marš 1. jula u kojem je učestvovalo 650 vojnika. Svi su zadovoljni što donacija ide u ove svrhe. Ovoga puta donacija neće biti usmerena na aktivnosti već na nešto trajnijeg karaktera“ rekao je zapovednik danskog tima i dodao da uvek sve pohvale treba da budu upućene ka vojnicima jer su oni ti koji stoje iza prikupljenog iznosa.

Jedan deo opreme za frizerski kabinet  koja je obezbeđena ovim sredstvima je stigao, dok će ostatak opreme biti dopremljen i instaliran do 1. septembra, kažu u ovoj školi.

U humanitarnom vojnom maršu prikupljeno je tačno 8.160 evra.

Humanitarni vojni marš je tradicionalna akcija koju su danski vojnici u stranim misijama pokrenuli još 70-ih godina prošlog veka. Prvi put, organizovana je na Kipru.  Otada, pa do danas, danski vojnici organizuju ovu akciju i pozivaju i ostale vojnike da im se pridruže i pomognu nekome kome je pomoć neophodna.

Comments

Pročitaj još