• Početna>
  • Vesti>

Lideri sa Zapadnog Balkana idu u Tiranu zbog Berlinskog procesa

Foto Bigstock

Na poziv premijera Edija Rame, premijeri sa Zapadnog Balkana odlaze na neformalni ručak u Tiranu. Reč je o pripremnom sastanku za samit Berlinskog procesa u oktobru, a prisustvovaće i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. U Tirani neće biti predstavnika Prištine.

Albanski premijer Edi Rama organizuje neformalni sastanak Berlinskog procesa, na kojem će učestvovati premijeri sa Zapadnog Balkana i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji.

Kako je potvrđeno, u Tirani će biti premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, crnogorski premijer Dritan Abazović, te predsednica Veća ministara BiH Borjana Krišto.

Vlada u Prištini neće imati svoje predstavnike na ovom pripremnom sastanku za naredni samit Berlinskog procesa u Berlinu.

Kako je saopšteno u Prištini, Aljbin Kurti danas neće biti u Tirani zbog ranije potvrđenog prisustva na međunarodnom simpozijumu u Grčkoj.

S druge strane, Vlada Albanije nije dozvolila da na skupu, umesto Kurtija, učestvuje potpredsednik Besnik Bisljimi, objasnivši da Bisljimi ne zastupa odgovorajući nivo.

Kako prenose mediji na albanskom, organizatori su naveli da će fajl o sastanku biti poslat bezbednom poštom Kurtijevom kabinetu.

Pošto je Kurti ranije ovog meseca odbio da primi edija Ramu u Prištini, mediji ocenjuju da se nedolaskom u Tiranu “Kurti i dalje kloni Raminog stola, držeći podalje i Kosovo“.

Kako prenose mediji, koordinacioni sastanci služe da region kreira zajednički akcioni plan kada njegovi predstavnici sednu za sto ispred zvaničnika Evropske unije u oktobru.

Mediji na albanskom ukazuju da je Berlinski samit format koji je pokrenula Nemačka, a na kojem su bez rezerve učestvovale sve članice Zapadnog Balkana.

Na svim do sada sastancima bilo je i predstavnika Prištine, koji su istovremeno i glavni kritičari “Otvorenog Balkana”, pa je paradoksalno da je Aljbin Kurti sada taj koji se kloni Berlinskog procesa, zaključuju u Tirani.

Comments

Pročitaj još