• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Švedske na Kosovu: Potrebno više civilnih policajaca iz međunarodne zajednice na severu

Foto Medija centar Čaglavica

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund rekao je u emisiji “Slobodno srpski” da postoji potreba za promene u pristupu policije bezbednosnim pitanjima na severu Kosova stvaranjem, kako je rekao, „policije u zajednici“.

“KFOR i Euleks su uradili odličan posao i postoji potreba da ima više civilnih policajaca iz međunarodne zajednice na severu, po mom mišljenju. Imajući u vidu da smo imali ostavke policajaca srpske nacionalnosti 5. novembra prošle godine, postoji jedan određeni vakuum na severu u ovom trenutku i Evropska unija i njene države članice bi želele da se specijalna policija povuče iz zgrada gde se nalaze gradonačelnici. Moja poenta je da morate da napravite razliku između raznih policajaca. Time hoću da kažem da mi treba da imamo ono što ja zovem `policija u zajednici`. Dakle, vi treba da imate savetnike civilne policije pod okriljem Euleksa, koji bi bili u stanju da razgovaraju sa lokalnim stanovništvom, da se povežu sa svakim, da stvore poverenje među stanovništvom, ne da imamo prosto vojna lica iz KFOR-a, ili da imamo druge policajce koji su obučeni za teže situacije. Dakle, ja mislim da bi bila dobra ideja da pod okriljem Euleksa imamo više savetnika – civilnih policajaca”, kazao je Vesterlund.

Podseća da Euleks sada ima samo dva civilna savetnika za policiju za četiri opštine na severu, jednog iz Austrije i jednog iz Slovenije.

“Oni imaju dve osobe koje pokrivaju četiri severne opštine. Ja verujem da postoji potreba da se taj broj poveća, zato što civilna policija iz Euleksa može stvoriti poverenje između lokalnog stanovištva i međunarodne zajednice”, rekao je on.

Švedska podržava mere EU protiv Prištine

Ambasador Vesterlund napominje da Evropska unija ima jasan plan u vezi sa hitnim merama za deeskalaciju krize na severu, a koje se primarno odnose na poteze Prištine.

“Kao članica EU, mi podržavamo mere preduzete od strane gospodina Lajčaka i visokog predstavnika Borela, mi imamo plan od tri tačke koji je predstavljen i preduzete su mere. Mi ćemo morati da vidimo šta će se u budućnosti desiti sa ovim merama, ali mi stojimo potpuno iza ovih mera. One su i za Prištinu, i za Beograd, ali su posebno jasne one koje su za Prištinu, da se gradonačelnici premeste na alternativne lokacije, da se povuku specijalne snage kod tih zgrada i da se onda održe novi izbori. Mislim da se to moglo uraditi na mnogo `mekši` način od samog početka”, smatra švedski ambasador.

Napominje da Švedska podržava sve mere EU protiv Prištine koja za sada odbija preporuke i zahteve u vezi sa deeskalacijom koje dolaze iz zvaničnog Brisela, ali se i nada da će premijer Aljibn Kurti shvatiti ozbiljnost situacije i slediti plan EU.

“Ne radi se samo o merama, nego o propuštenoj prilici da se ide napred. Vidite, mi moramo da rešimo ovo u kratkoročnom periodu, ali takođe moramo gledati napred. Ako želite da postanete član EU ima određenih koraka koje morate da preduzmete, a jedan je finalizacija sporazuma o normalizaciji sa Beogradom. Kako ćete to uraditi, koje korake morate da preduzmete? Dakle, mi moramo da rešimo ovu sadašnju krizu, ali isto tako moramo da gledamo napred, tako da će bilo koja zemlja koja želi da postane članica EU morati da sledi određene korake, uključujući i preporuke EU”, naglašava švedski diplomata.

Situacija oko rata u Ukrajini gora nego što se čini

Komentarišući odluku Turske da i ona da zeleno svetlo za prijem Švedske u NATO, navodi da je globalna situacija proizašla iz rata u Ukrajini mnogo gora nego što se čini, jer se u ovom trenutku ne mogu sagledati sve posledice.

“Rusija protiv Ukrajine, to je mnogo gore nego što shvatamo. Postoji opsasnost da ako bi Rusija uspela protiv Ukrajine, šta bi je sprečilo da tako nastavi sa ostalim zemljama. To je stvarna opasnost. Zbog toga je Švedska veoma zabrinuta, kako vlada, tako verujem i celokupno stanovništvo i zbog toga smo mi učinili ovu drastičnu promenu u našoj spoljnoj politici da idemo napred sa našim apliciranjem da se učlanimo u NATO”, rekao je Vesterlund gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.

Comments

Pročitaj još