• Početna>
  • Vesti>

Staviljeci: Udžbenici iz Srbije ne podležu nikakvim carinskim dažbinama

Foto: Ekonomia online

Sprovodimo odluku Vlade o zabrani uvoza robe proizvedene u centralnoj Srbiji. Međutim, pomenuta mera se ne odnosi na srpske udžbenike, kazao je portparol Carine Kosova, Adriatik Staviljeci.

Staviljeci je rekao za RTK 2 da služba na čijem je čelu u saradnji sa Kosovskom policijom nastavlja da sprovodi odluku prištinske vlade o zabrani ulaska kamionima koji prevoze robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.

Kada je reč o tranzitu robe prozvedene u Srbiji, tiče Staviljeci kaže:

,,Nema odluke o tranzitu srpske robe kamionima sa srpskim registarskim oznakama, tako da oni mogu da uđu i da se kreću Kosovom, jer je reč o robi koja nije namenjena kosovskom tržistu. Ovih dana nismo imali tranzit srpske robe na ovaj način, jer verovatno postoji bojazan oko eventualnih nesporazuma“, kazao je portparol Carine Kosova.

Odluka se odnosi samo na komercijalnu robu, precizira Staviljeci, tako da građani mogu uneti na Kosovo robu proizvedenu u Srbiji, namenjenu ličnoj upotrebi, čija vrednost nije viša od 175 evra, što dokazuju prilaganjem fiskalnog računa.

Upitan da li ovoj meri podležu i školski udžbenici, kao i ćirilične knjige namenjene deci koja nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, Staviljeci odgovara:

„Ovo pitanje je namenjeno Ministarstvu obrazovanja Kosova. Pre mesec dana doneta je odluka da je za knjige potrebna dozvola nadležnog ministarstva, dok udžbenici ne podležu nikakvim carinskim dažbinama,“odgovorio je Staviljeci.

O pošiljkama koje se prevoze vozilima ,,Pošte Srbije“, tačnije proizvodima iz Kine, Staviljeci kaže da nema informacija da je bilo nekih problema jer, dodaje, ne postoji zabrana uvoza pkineskih proizvoda. Napominje da je poznato da roba iz Kine stiže kontejnerima.

U toku je sezona letnjih odmora, nema gužve i dužeg zadržavanja na prelazima, najprometniji prelazi su Vrmnica i Merdare.

„Carina Kosova beleži i povećanje prihoda. Prihodi ostvareni u 2023.godini, do današnjeg dana, veći su za 8 odsto, u poređenju sa istim periodom u protekloj godini i iznose 768 miliona evra“, zaključio je portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci.

Comments

Pročitaj još