• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Bocan – Harčenkom o krizi na severu Kosova

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je informisao o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno se osvrnuvši na teror koji prištinske vlasti svakodnevno sprovode nad srpskim narodom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“Petković je naglasio da je sve što se danas dešava u pokrajini direktna posledica niza jednostranih poteza i pritisaka i odluke Prištine da postavi svoje nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, zajedno sa specijalnom policijom u srpske opštine na severu KiM. Podgrevanje tenzija nastavljeno je sve učestalijim, neosnovanim hapšenjima Srba, povećanjem broja kosovskih specijalaca na severu KiM, kao i njihovim nelegalnim upadima na teritoriju centralne Srbije, što predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i svih postignutih sporazuma, podsetio je direktor Petar Petković” navodi se u saopštenju.

Sve ovo dovelo je do ozbiljne krize u pokrajini, posebno na severu KiM, dodaje se u tekstu, gde se srpski narod suočava sa pojačanim nasiljem Kurtijevih specijalaca. Izazivanje krize odgovara jedino vlastima u Prištini, upozorio je direktor dr Petar Petković, naglasivši da srpska strana ulaže svakodnevne napore kako bi došlo do deeskalacije i normalizacije prilika na terenu, dok druga strana to čini samo rečima.

Pored navedenog, potezi i odluke Prištine direktno utiču na svakodnevni život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što Beograd prati sa zabrinutošću, odlučan da zaštiti srpski narod od terora i progona, jer se pitanje Kosova i Metohije temelji i na međunarodnom pravu, našem najsnažnijem uporištu, rekao je direktor Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je zahvalio ambasadoru Ruske Federacije na dosadašnjoj doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i na poštovanju Rezolucije 1244, stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još