• Početna>
  • Vesti>

NATO: Podrška dijalogu Beograda i Prištine, pozivamo obe strane da deeskaliraju situaciju i vrate se dijalogu

Foto: Tanjug

Severnoatlantska alijansa je na Samitu u Vilnjusu poručila da podržava dijalog Beograda i Prištine uz podršku EU i pozvala “obe strane” da odmah deeskaliraju situaciju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi i Alijansi i Srbiji i celom regionu, navedeno je u kominikeu koji je danas objavljen posle prvog dana Samita NATO-a u Vilnjusu.

U tačkama, koje se tiču Srbije, navode i da pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

“Pozivamo strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja. Pozivamo obe strane da odmah deeskaliraju situaciju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu ka normalizaciji između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu”, piše u dokumentu.

NATO poručuje da ostaje posvećen kontinuiranom angažovanju na Kosovu, uključujući Kfor.

“Kfor će nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. Nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđujemo nasilje na severu Kosova, kao i ničim izazvane napade koji su naneli ozbiljne povrede vojnicima NATO-a. Povećali smo prisustvo trupa Kfora, da bi odgovorili na napetosti koje se ponavljaju”, piše u dokumentu.

Sve promene brojnosti snaga Kfora, ističe NATO, ostaće zasnovane na uslovima, a ne kalendarski.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije da je u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da je spreman da se sastanu.

Comments

Pročitaj još