• Početna>
  • Vesti>

Svećlja: Rešavanju krize doprinosi vladavina zakona i da se kriminalci odvoje od običnih ljudi

Foto> KoSSev, printscreen

Nisam protiv srpskog naroda, kaže Dželjalj Svećlja. Protiv je, navodi, „šovinističkih projekata Srbije“ i kriminalaca. Kriminalci nemaju nacionalnu pripadnost, jer su baš oni izmešani. Oni su ti koji svoje aktivnosti žele da prikažu u „nacionalističkim bojama“.

„Sada imate najveće kriminalce koji su najveće patriote. Potrebno je da to zaustavimo. Potrebna nam je pažnja običnih građana, pažnja za normalan život, da podržimo takve kategorije i da se borimo protiv ovih drugih kategorija“, u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev kaže kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Ne slaže se sa tim da je na Severu možda i najomraženiji kosovski zvaničnik. Tvrdi da je stalno u kontaktu sa srpskim građanima, NVO-ima i zvaničnicima na različitim nivoima, ali da ti sastanci nisu javni.

Podsećajući na to da su Albanci devedesetih doživeli represiju, kaže da se sada to dešava Srbima na Severu, ali ne od specijalnih jedinica na čije se prisustvo upravo lokalni Srbi žale mesecima unazad, već od „kriminalaca i režima u Beogradu“.

„Postojanje policije u određenim oblastima je garancija da vladavina zakona prevagne“, navodi.

Ne slaže se ni sa svedočenjima srpskog stanovništva sa Severa da ih baš prisustvo specijalnih jedinica uznemirava i čini da se osećaju nebezbedno, jer je njihovo prisustvo, tvrdi, „da služi i štiti“.

Da štiti, kaže od „izvršnog plana da se društva podele“ preko „napada tokom konstantnog vremena“ na one koji nisu bili Srbi na Severu.

Na opaske da je upravo prisustvo specijalnih jedinica produbilo jaz između srpskog i albanskog stanovništva, ostaje pri tvrdnji da „rade na tome da se zajednice približe jedna drugoj“.

„Ne možete da očekujete rezultate odmah. Postojanje policije u određenim oblastima je

Podseća na to da Kosovska policija sama odlučuje koju će jedinicu aktivirati za koji slučaj, u zavisnosti od rizika akcije.

Iako tvrdi da ne zna koliko je trenutno redovnih policajaca u četiri severne opštine, a koliko specijalnih jedinica, te da često ni on sam „ne ume da razlikuje specijalne od redovnih“, svoje specijalce na Severu često posećuje.

Na fotografijama koje objavljuje na Fejsbuku zadovoljno pozira sa policajcima sa Jarinja, Brnjaka, ili sa nekog od punktova, ili baza.

Objavljuje često i one druge – slike uhapšenih, za koje uz puna imena i odmah navede da su „kriminalci“, ali se ne slaže da je u tome prvi, čak i pre policije.

Posebno se ne slaže da je to propaganda – koja za njega dolazi isključivo iz Beograda.

„Ne koristim propagandu ili pogrešno informišem javnost, a takođe, u pitanju je i prevencija toga da bi neko sa druge strane dezinformisao javnost“.

Na niz zamerki da on krši prezumpciju nevinosti, kosovski ministar unutrašnjih poslova odgovara:

„Moje namere su da razjasnim tačno bilo kakve nejasnoće, pogrešno informisanje zbog ove ogromne kakofonije koju imate u ovolikom broju medija. Moja namera je da informacija bude što je moguće tačnija, brza što je brže moguće, kako bismo sprečili bilo kakvu zloupotrebu situacija“.

Potvrdio je i da Policijski inspektorat Kosova vodi istragu u vezi sa tri slučaja u kojima se sumnja da je došlo do prekoračenja ovlašćenja policajaca – u slučaju pucnjave na Bističkom mostu meseca aprila– kada je ranjen M.J, zatim u vezi sa događajem od 17. juna u Žitkovcu – kada je policija zaustavila mladića i devojku na kvadu, kao i u vezi sa objavljivanjem video materijala iz stanice u Južnoj Mitrovici na kojem je prikazan muškarac sa crnom kesom na glavi, za kog se spekulisano da je u pitanju Srbin N.O. – uhapšen tog istog dana.

Ne slaže se sa navodima srpskog oficira za vezu u Prištini koji je izvestio o vređanju na nacionalnoj osnovi i fizičkom nasilju nad četvoricom od pet uhapšenih Srba tokom aktuelne krize na Severu, i tokom njihovog isleđivanja, ali kaže, da Policijski inspektorat Kosova radi i na proveri ovih navoda.

Sve vreme govori o vladavini zakona, poštovanju institucija i borbi protiv „fašističke milicije“.

Ovu kovanicu koju je pre nešto više od mesec dana, predstavio uz kosovskog premijera, tumači kroz „nasilne ekstremističke grupe koje napadaju svakog ko se sa njima ne slaže politički, štetu građanima“.

To je za njega ipak znatno drugačije od onog što je Samoopredeljenje radilo godinama, i on lično, čak i kada se podseti na bacanje suzavca u skupštini i prekidanje sednica, molotovljevih koktela na zgrade vlade i policije, kamenice na međunarodnu i kosovsku policiju, prevrtanje kamiona, policijskih džipova i vozila EULEX-a…

„Postoji ogromna razlika između namernog organizovanja nasilnog otpora i pružanje otpora“, kaže Svećlja.

Na opasku da ništa od toga nije bilo u skladu sa zakonom i da se radilo o nasilju sa javno proklamovanim političkim uverenjima, Svećlja kaže:

„Ali apsolutno u skladu sa uverenjem većine ljudi. Nikada nismo napadali ljude u našim aktivnostima. Nikada nismo napadali privatnu imovinu“.

Ni podsećanje na sudske procese protiv članova Samoopredeljenja, kojih je on kao optuženi bio deo upravo za huliganizam i nasilje, od kojih je jedan sada u julu zastareo, i navodima o tome da je čak i sudija morao da razdvoji slučaj zbog izbegavanja optuženih da se pojave na sudu, odnosno, kombinovanom dolasku i odsustvu, Svećlja tvrdi suprotno. Kaže, ispoštovao je sud, platio je nešto od svojih obaveza, i javna ličnost – koja ima i svoja uverenja.

„Ja sam vrlo direktan. Istina je istina. Laž je laž. Kršenje je kršenje. Od toga ne bežimo“, kaže današnji visoki zvaničnik kosovske vlade.

Comments

Pročitaj još