• Početna>
  • Vesti>

Rajić: Možemo da očekujemo podršku Kine i po pitanju Kosova i po pitanju Rezolucije o Srebrenici

Specijalni savetnik premijera Miloša Vučevića Predrag RajićPredrag se, govoreći o specijalnim odnosima Srbije i Kine, osvrnuo na bombardovanje kineske ambasade, ističući da je taj događaj duboko obeležio i srpsko-kineske i kinesko-američke odnose.

“Peking nikad do kraja nije oprostio to što se dogodilo u Beogradu 1999. godine. To je momenat koji nas spaja u boli, ali i daje mogućnost da se još bolje razumemo“, rekao je Rajić.

Istakao je da i Kina i Srbije podržavaju osnovne norme međunarodnog prava, te da je stav Srbije o politici jedne Kine, kao i stav Kine prema statusu Kosova i Metohije dobra osnova za unapređenje i ekonomske saradnje.

“Lakše je razvijati ekonomske odnose kada imate političko razumevanje“, rekao je Rajić.

Naglasio je da je za poseban odnos dve zemlje zaslužan odnos koji predsednik Srbije ima sa kineskim predsednikom, kao i visoki stepen uvažavanja koje, kako kaže, predsednik Vučić ima kod ključnih sila.

Zbog toga, kaže, možemo da očekujemo podršku Kine i po pitanju Kosova i Metohije i po pitanju Rezolucije o Srebrenici u UN.

“Da nema tog odnosa sa srpskim predsednikom, mogla bi Kina da kalkuliše sa tim pitanjima. Ali ne, ovde vidite principijelnost Pekinga, i tu se poklapamo, jer i mi imamo principijelnost u spoljnoj politici“, rekao je Rajić.

Dodao je da će Srbija od Kine dobiti mnogo toga za čim vape države Evrope, upravo jer se dobri odnosi grade godinama.

Comments

Pročitaj još