• Početna>
  • Vesti>

Vučević: Uveren sam da su optužbe poslanice Kerns prema SPC potpuna neistina

Foto: Tanjug

Ministar odbrane Miloš Vučević, povodom optužbi koje je iznela britanska poslanica Ališa Kerns da Srpska pravoslavna crkva krijumčari oružje na Kosovo i Metohiju, rekao je danas da je SPC tražila da se ti navodi provere i da je uveren da je to potpuna neistina.

“Crkva je tražila da se provere ti navodi, i uvere se da to nema veze sa istinom. SPC je deo hiršćanske tradicije i naravno meta napada. Ona je uvek bila stub okupljanja naroda. SPC je vrlo često meta napada svih onih koji ne žele dobro Srbiji. Čućete često svašta, od optužbi da se SPC meša u sve, do opskurnih optužbi da je specijalna ćelija terorističke organizacije”, rekao je Vučević gostujući na TV Pink.

Ministar odbrane je ukazao da “ima i gorih stvari”, te da je sinoć video da se posle postojećih 45, sada najavljuju 24 dodatna imena na spisku navodno optuženih Srba, za hapšenje na KiM.

“Oni rade sve ono što je radio nacistički režim u vreme okupacije. Uvek su likvidirali i ganjali one koji mogu da pružaju neki vid otpora, a sada mislim da na demokratski mirni otpor. Video sam da su na listi od 45 navodno osumnjičenih i dvojica lidera Srpske liste i Rakić i Simić i bivši predsednici opština sa severa KiM”, rekao je Vučević.

Ministar je rekao da postoje razne druge metodologije kojima se sa KiM proteruju Srbi i naveo jedan primer.

“U Štrpce dođe Albanac koji se predstavi kao deo njihove obaveštajne službe i stavi neki papir na sto i kaže ovo je lista od 80 Srba koji će biti uhapšeni. Tu gde sedi popije kafu, i o tome priča. I ta priča se rašiti, a vi onda imate sutradan još 20 i nešto srpskih porodica koje se isele. Oni sve vreme to rade”, objasnio je Vučević.

Komentarišući izjavu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, u kojoj je povodom situacije na KiM rekao “stanite sa glupostima”, Vučević ističe da ne zna šta ta izjava znači i na koga se odnosi.

“Iritirajuće da pozivate obe strane na mir. Mi smo smanjili borbenu gotovost vojske, smanjili prisutnost na potezu ka administrativnoj liniji. Cilj Srbije nije da ratuje već nađe politički dijalog. Mi smirujemo situaciju, utičemo na naše građane na KiM – što je sve teže, jer su ljudi progonjeni svaki dan, a vi pričate hajde mirno demokratski razumite okolnosti”, rekao je Vučević.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svaki put kada ga “zaustave” podigne lestvicu naviše, rekao je Vučević i dodao da smo sada od pitanja formiranja Zajednice srpskih opština došli do osnovnih stvari, a to je da prestane hapšenje Srba.

Eksploziju u Severnoj Mitrovici koja se desila juče, ministar je ocenio kao još jedan pokušaj Kurtija da stvori opravdanje da poveća ili zadrži kontingent specijalnih snaga, kako bi pokazivao silu golorukom narodu.

Ministar je kao necivilizacijski postupak ocenio i zaustavljanje sina predsednika Aleksandra Vučića, Danila Vučića na KiM, i naglasio da je zaustavljen sa namerom da ga ponize, i da nije reč o rutinskoj kontroli, odnosno zaustavljanju.

“Danilo je postupao časno, nije obrukao obraz porodice ni države. Zaustavljen je sa namerom, oni su znali ko je u kolima. Hteli su da ga ponize, hteli su da imaju snimke šta su uradili sinu predsednika države. To je sve još jedan dokaz da oni nisu sami sa sobom i da to nije država, to države ne rade već banditske tvorevine”, rekao je Vučević.

Naveo je da, kada je srpska policija hapsila tri albanska specijalca, postupano je u skladu po zakonu i međunarodnim normama.

Ministar se osvrnuo i na razgovor sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krozetoom u Rimu i rekao da ga je obavestio o situaciji na KiM,

Vučević ističe da je Krozeto bio izuzetno korektan i da je sa italijanske strane decidno podvučeno da je albanska strana kriva za eskalaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

“Sinoć sam razgovarao i sa potpredsednikom Vlade Italije Mateom Salvinijem, koji ima otvorene stavove prema Srbiji. Rekao je da je spreman i da u narednom periodu u medijskom prostoru nastupi i kaže da Srbi nisu krivi i da je sve što se dešava neprihvatljivo. Imali su fer i korektan odnos i razumeli situaciju koja je zadesila naš narod na KiM. Ne mislim da će promeniti stratešku poziciju u smislu priznavanja, ali mislim da su razumeli da je sve što se dešava albanska provokacija”, rekao je Vučević.

Ministar je ponovio da kada je u pitanju KiM predstoji težak period, ali da su zabrinuti i zbog komplikacija i sve složenijih odnosa u Bosni i Hercegovini, te da “BiH zna da bude još komplikovanija od KiM”.

Vučević je zamolio sve da ne podcenjuju Kurtija, jer je on čovek koji je spreman da u svojim namerama ide do kraja.

“On je fanatik koji iracionalno postupa, on živi za ove situacije. Fanatik koji veruje u ideje i stvari koje provodi, a one su katastrofalne i genocidne”, rekao je ministar Vučević.

Comments

Pročitaj još