• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Predstavljeni radovi polaznika kursa 3D modeliranja i programiranja

Foto: Kim

Tromesečni kurs u 3D modeliranju i programiranju, održan u interaktivnom multimedijalnom centru u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici, uspešno je završen predstavljanjem radova polaznika. Tročalni žiri je proglasio najbolje.

Narodna biblioteka u Gračanici je zajedno sa Elektrotehničkom školom „Mihajlo Pupin“ iz Sušice sprovela tromesečni kurs u 3D modeliranju, programiranju i korišćenju platforme za izradu elektronskih prototipova otvorenog koda koji omogućava korisnicima da kreiraju interaktivne elektronske objekte (Arduino). Tri modula programiranja su tokom finalnog dela takmičenja objedinjena.

„Deca su pokazala velike sposobnosti, maštu i to su naši budući intelektualci, visoko obrazovani kadrovi koji pokazuju sve sposobnosti modernog čoveka. Jako nam je drago jer su deca svoju energiju usmerila ka edukovanju i ako već ne vole da čitaju knjige, onda su ovde naučili puno toga upravo u onoj sferi koju vole“, kazala je direktorica Narodne biliboteke Brankica Kostić.

Ona smatra da je ovaj kurs bio idealna prilika da deca nauče stvari koje će im koristiti u budućnosti.

„Svako dete je prezentovalo svoj rad. U toj stručnoj sferi su objašnjavali koje su komponente koristili, koje programe i ključeve, šta su im izazovi, kako su uspeli da ih reše i kako dalje da unapređuju ove projekte“, istakla je Kostićeva.

Tročlani žiri u sastavu Aleksandar Josifović, Aleksandar Velić (profesori u srednjoj Elektrotehničkoj školi) i Aleksandar Blagić (predstavnik Inovacionog centra u Gračanici) u kome se, takođe, održavaju kursevi programiranja, robotike i dizajna, imao je težak zadatak.

„Deca su savršeno odradila posao, imali su prelepe ideje. Bilo je dosta izazovno za njih, ali su se baš lepo snašli. Tehnologija danas napreduje neverovatnom brzinom i jedva stižemo da budemo u korak sa njom. Mislim da je ovo budućnost svih nas, tako da veoma je važno da deca od malena steknu iskustvo i da se bave time“, kazao je Aleksandar Blagić.

Prvu nagradu za 3D dizajn, arduino i programiranje osvojili su Đorđe Dimitrijević i Petar Simić za projekat parkinga.

„Radio sam parking sistem, arduino i programiranje, a 3D model je radio Petar Simić. Jako sam zadovoljan što sam pobedio, ova nagrada mi je jako značajna i pomoći će mi u daljem programiranju“, istakao je Dimitrijević.

„Nagrada mi je veoma značajna kako bi nastavio rad na 3D modelingu“, rekao je Simić.
Nagradu za 3D modeliranje dobio je i Strahinja Sekulić. Njegov rad je predstavio Lazar Stojanović.

„Na kursu je bilo odlično, naučio sam puno o programiranju i 3D modelingu“, kazao je Stojanović.

Najbolji arduino projekat je napravila Miljana Petković.

„Super sam se provela na radionici, imali smo dosta projekata i družili smo se. Napravila sam led kocku i ona ima šest slojeva. Radili smo oko tri meseca i bilo je zabavno“, navela je Petkovićeva.

Pametna bašta delo je Petra Kostića, uz nju se u optimalnim kućnim uslovima, mogu uzgajati manje biljke.

„Ona sadrži dosta senzora uz pomoću kojih možemo da pratimo stanje i rast biljaka. Tu je automatsko zalivanje, hlađenje, merenje temperature, vlažnosti zemljišta i vazduha. Na kursu mi je bilo najzanimljivije sklapanje svih modela, gde smo po prvi put imali dodira sa sitnom elektronikom“, rekao je Kostić.

Radionicu programiranja uspešno je završilo 15 učenika sedmog razreda Osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice i „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela.

Predavač na modulu za programiranje Milan Stojanović je kazao da su učesnici pokazali talenat i zainteresovanost za ovaj vid obuke.

„Projekat je bio podeljen u tri modula. Prvi je bio arduino, gde su učesnici obuke učili kako da sklope arduino komponente, kako da povežu senzore i kako da sve to povežu sa arduino mikrokontrolerom. Drugi modul je bio programiranje, gde su učesnici naučili da sve to što su kroz prvi modul sklopili, te senzore koje su imali, kako da im daju funkcije, kako da rade. Treći model bio je 3D dizajn gde su učili kako da naprave 3D modele“, naveo je on.

Radionicu za programinje organizovali su Narodna biblioteka u Gračanici i Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Sušice, uz podršku PO Opštine Priština, Opštine Gračanica i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još