• Početna>
  • Vesti>

Stano: Lajčak narednih dana u poseti Beogradu i Prištini

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, narednih dana će posetiti Beograd i Prištinu, najavio je za Tanjug portparol Evropske unije Peter Stano. Portparolka Unije Zoi Muletijer izjavila da poseta dolazi na molbu Žozepa Borelja.

Peter Stano je rekao da je reč o poseti koja je deo redovnih aktivnosti Lajčaka.

Očekuje se da će se tokom posete razgovarati o smirivanju tenzija na severu KiM i nastavku dijaloga.

Prištinskim medijima u Briselu potvrdili dolazak Lajčaka 

Vest je potvrdila portparolka Unije Zoi Muletijer prištinskim medijima, dodajući da poseta dolazi na molbu Žozepa Borelja, posle sastanka Evropskog saveta prošle nedelje.

Lajčak dolazi u Prištinu i Beograd “kako bi obavljao svoj svakodnevni posao na unapređenju dijaloga”, kazale je Mulitijerova.

U odgovoru portparolke EU navodi se da je, nakon prošlonedeljnog zasedanja Evropskog saveta, visoki predstavnik zatražio od specijalnog predstavnika EU Lajčaka da u narednim danima otputuje u Beograd i Prištinu “kako bi razgovarao o daljem putu”.

Dodaje se da je sastavni deo rada specijalnog predstavnika EU da putuje da vidi partnere na terenu i da specijalni predstavnik EU redovno boravi u Beogradu, Prištini, glavnim gradovima EU i drugim zemljama, uključujući i van EU, kako bi obavljao svoj svakodnevni posao na unapređenju dijaloga.

Lokalni mediji na KiM javljaju da će se Lajčak u Prištini sastati sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kurti je danas potvrdio da je juče razgovarao sa Boreljom i Lajčakom i da im je preneo zainteresovanost za deeskalaciju i normalizaciju na severu KiM, ali pod uslovom, kako je naveo, “uspostavaljanja vladavine prava, suočavanja kriminalaca sa pravdom ili njihovog odlaska u Srbiju”.

“U svadkodnevnom sam kontaktu sa EU. Juče sam razgovarao sa Boreljom i posrednikom Lajčakom, interesuje me i deeskalacija i normalizacija”, rekao je Kurti.

Comments

Pročitaj još