• Početna>
  • Vesti>

Starović za RTS: Bezube mere Zapada neće da potresu Kurtija

Državni sekretar u Ministrstvu odbrane Nebojša Starović rekao je za RTS da ono što se danas dešava na severu Kosova i Metohije je nešto što je potpuno nekarakteristično za Evropu 21. veka, što nigde drugde ne možemo da vidimo, a to je pokušaj instaliranja nekakve apsolutno nedemokratske uprave.

Na severu Kosova i Metohije nastavlja se kriza nastala upadom pripadnika kosovske policije u opštine. Dušanu Obrenoviću, koji je uhapšen na protestu u Zvečanu 29. maja, produžen je pritvor za još dva meseca. Američka administracija je zabrinuta zbog pojačane napetosti na severu Kosova i Metohije.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministrstvu odbrane rekao je da situacija na KiM nije dobra i da smo suočeni sa velikim izazovima.

“Ali moram da iskoristim priliku da iskažem i svoje divljenje i svoju podršku našim sunarodnicima koji na severu Kosova i Metohije više od mesec dana protestuju na jedan miran, demokratski način, a u cilju zaštite svojih osnovnih ljudskih i političkih prava”, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, oni iskazuju veliku odlučnost, ali i odgovornost. “Dakle, ono što se danas dešava na severu Kosova i Metohije je nešto što je potpuno nekarakteristično za Evropu 21. veka, što nigde drugde ne možemo da vidimo, a to je pokušaj instaliranja nekakve apsolutno nedemokratske uprave”, ukazao je Starović.

“Govorimo o lažnim gradonačelnicima koji su izabrani sa 1 ili 2 odsto glasova, a to se čini uz jednu apsolutno prekomernu silu, uz stotine pripadnika specijalnih militarizovanih monoetničkih albanskih snaga kosovske policije. Tome mora doći kraj i zato je bitna ta odlučnost i volja srpskog naroda da se na demokratski način tome odupru”, kaže on.

Situacija nije dobra, suočeni smo sa velikim izazovima, ponavlja Starović i dodaje da sa druge strane, kada govorimo o privremenim institucijama samouprave u Prištini, imamo jedan veoma rigidan pristup, jedan pristup koji je apsolutno nedemokratski, koji je apsolutno u nesaglasju sa standardima moderne ili savremene Evrope i na onima koji čine političku podršku Kurtiju je sada da konačno sprovedu jedan odlučan pritisak kako bi se od takvog pristupa odustalo.

Kako EU i SAD gledaju na dešavanja na KiM

“Ja stalno govorim o tome da je odgovornost država Kvinte izuzetno velika s obzirom da su oni u dobrom delu podržavali Kurtija u jednoj sekvenci događaja ili sekvenci poteza koje povlači, počevši od podrške organizaciji upravo takvih nelegitimnih izbora. Govorimo čitavom izborom procesu o podršci tome da se i pored izbornih rezultata, izlaznost bila 3,47 odsto na severu KiM, u sve četiri opštine, kada govorimo o srpskom stanovništvu, svega 0,029 odsto – one su uprkos tome podržale proglašenje izbornih rezultata pa čak i polaganje zakletve tih nelegitimnih gradonačelnika, da bi tek na koncu, kada je Kurti odlučio da uz upotrebu prekomerne sile instalira te nelegitimne gradonačelnike i opštinske zgrade, svoju podršku povukle”, istakao je Starović.

Međutim, šteta je već načinjena i zbog toga je na njima da se ta šteta sanira, dodaje Starović uz napomenu da već mesec dana oni ne uspevaju u tome.

“Ja ne dovodim u pitanje njihovu dobro volju, ali je očigledno da odsustvo konkretnih realnih mera na neki način služi kao dalje ohrabrenje Aljbinu Kurtiju da nastavi sa svojim jednostranim potezima”, kaže on.

Da li će Zapad urazumiti Kurtija 

Međunarodna zajednica sve češće i oštrije kritikuje Prištinu i Kurtija zbog situacije na severu KiM, a još oštrije osude mogu se čuti u prištinskoj javnosti. 

Analitičari ocenjuju da se Kurti otima u kontroli i da je svima postalo jasno da mu se više ne može gledati kroz prste jer predstavlja ozbiljnu pretnju po mirnu budućnost na KiM. 

“Slažem se sa činjenicom da je sazrela svest o tome, čak i u zapadnom delu međunarodne zajednice, da je Kurti neko ko pravi probleme i koga je potrebno urazumiti. Ali bojim se da još uvek ne postoji spremnost za povlačenjem nekakvih konkretnih poteza i sprovođenjem nekih realnih mera”, naveo je Starović. 

“Ono što smo mogli da čujemo to su mere koje su prilično bezube. Niti će se Aljbin Kurti, niti neki njegov prosečni pristalica na prostoru Kosova i Metohije previše uzbuditi zbog toga što je otkazan nekakav politički sastanak na visokom nivou, ili što će doći do odlaganja, implementacije određenih finansijskih aranžmana sa EU. To običnim ljudima i onima koji ga podržavaju Kurtija nije blisko niti jasno”, dodaje on. 

Starović napominje da ima razumevanje za činjenicu da sponzori takozvane kosovske nezavisnosti, na Zapadu, države Kvinte, sada žele da nađu mere koje se traže u veoma uskom prostoru između želje da se kazni Kurti sa jedne strane, ali i da se nastavi sa punom podrškom Prištini kao takvoj. 

“Ali prostor je uzak da bi on mogao omogućiti pronalaženje nekakvih efikasnih i konkretnih mera. I verujem da je i tu potrebna mnogo više odlučnosti međunarodne zajednice”, zaključio je Starović.

Comments

Pročitaj još