• Početna>
  • Vesti>

Rama zadovoljan što je Šarl Mišel podržao njegov predlog o Beogradu i Prištini

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je dobra vest podrška njegovoj ideji za konferenciju na visokom nivou o Kosovu i Srbiji, koju je danas dobio i od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

On je u objavi na Tviteru rekao da kosovski političari danas moraju da dokažu delima, a ne rečima da ovaj region pripada Berlinskom procesu, a ne snovima Kremlja.

„Dobra vest je napredak ideje o konferenciji na najvišem nivou, bez roka, do postizanja punog sporazuma o primeni francusko-nemačkog plana između Kosova i Srbije, koji je danas podržao i sam predsednik Šarl Mišel“, napisao je Rama.

Dodao je da „naš region ne može biti uvučen u potpuno besmislen, apsurdan sukob, gde se igra sa vatrom nacionalizma, svakodnevno proizvodeći razloge za borbu, postupcima i nečinjenjem, optužbama i protivoptužbama, koji degradiraju situaciju na severu Kosova svakodnevno i potkopavaju zdanje izgrađeno uz toliki napor regionalne saradnje“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da podržava ideju Edi Rame o međunarodnoj konferenciji za Kosovo i Srbiju, koja, prema njegovim rečima, ima za cilj smanjenje tenzija između njih.

Mišel je svoje komentare izneo pred samit Evropske unije, na kojem se razgovara i o Zapadnom Balkanu.

Predsednik Evropskog saveta je u izjavi medijima rekao da su potrebni jasni koraci ka normalizaciji.

Inače, pre nekoliko dana premijer Albanije Edi Rama je na konferenciji za novinare sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku EU Žozepom Borelom dao ideju za međunarodnu konferenciju kao način rešenja normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Comments

Pročitaj još