• Početna>
  • Vesti>

NATO: Sve strane da poštuju sporazume o administrativnim linijama i raspoređivanju KBS

Foto: NATO

Portparolka Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku saopštila je danas da dešavanja na severu Kosova NATO tretira kao veoma ozbiljna i preduzima sve neophodne mere da obezbedni sigurno okruženje i slobodu kretanja za pripadnike svih zajednica, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Posvećenost NATO i Kfora da implementiraju obaveze iz svog mandata nepokolebljiva, što se vidi i po nedavnom raspoređivanju dodatnih 500 vojnika. Podsećamo sve strane na obaveze prema Kforu koje su definisane Vojno-tehničkim sporazumom uključujući poštovanje administrativne granične linije, procedura za Kosovsku policiju i Sporazum iz 2013. o raspoređivanju Kosovskih bezbednosnih snaga na severu. Ove obaveze su osmišljene da obezbede koordinisanu akciju, izbegnu eskalaciju i očuvaju bezbedno i sigurno okruženje”, napisala je Lungesku u objavi na Tviteru.

Inače, prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, KBS ne može da se kreće severnim delom Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora, ali i gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova.

Comments

Pročitaj još