• Početna>
  • Vesti>

Zajednička vežba KFOR-a, EULEX-a i Kosovske policije „Zlatna sablja 2024”

Foto: EULEX

Misija KFOR-a predvođena NATO-om, EULEX i Kosovska policija sprovešće sutra, 7. maja, zajedničku vežbu „Zlatna sablja 2024“, u kampu „Vrelo“ u Prištini.

Vežba će uključiti značajan broj osoblja, vozila i sredstava koji rade širom zone vežbe, kao i u njenom okruženju i duž susednih glavnih pravaca, najavljeno je iz KFOR-a.

„Ova vežba će testirati našu sposobnost da primenimo zajedničke procedure upravljanja krizama u različitim bezbednosnim scenarijima“, navodi se u saopštenju.

„Zlatna sablja 2024“ je odraz naše dugogodišnje saradnje i posvećenosti podršci trajnoj bezbednosti širom Kosova, za dobrobit svih zajednica, dodaje se.

„Ova zajednička vežba simbolizuje našu snažnu posvećenost miru i stabilnosti na Kosovu. Ujedinjujući naše snage i sposobnosti, pokazujemo našu spremnost da se suočimo sa izazovima i našu posvećenost očuvanju regionalne stabilnosti. Radujemo se uspešnom završetku ove vežbe i kontinuiranoj saradnji između svih uključenih”, naveo je komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat UN – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999 – da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu, kao i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno, dodaje se u saopštenju.

KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Misije vladavine prava EU (EULEX), koji deluju kao prvi i drugi bezbednosni odgovorni.

Comments

Pročitaj još