• Početna>
  • Vesti>

Preoce: Gidžičići slave Đurđevdan po starim običajima

RTV Gracanica

Porodica Gidžičić iz Preoca proslavlja Đurđevdan poštujući viševekovne običaje.

„Na veče slave odlazimo za vrbu, uglavnom idemo do najbližeg izvora gde uzimamo vrbu. Deca prave venac, skupljaju cveće, igraju se, a ono što je sastavni deo svega to je da se pesmom ide i vraća da bi se radost donela u kuću”, rekao je domaćin Sedat Gidžičić.

Kako nalaže običaj, na dan slave se ustaje rano, deca se rano okupaju crvenim uskršnjim jajetom da bi bila zdrava i napredna. U novoj odeći odlaze po vrbu kojom se okiti kuća i tada počinje obeležavanje Đurđevdana. 

“Ono što je obavezno je da se deci kupuje nova odeća, jer se slavi ulazak u novo vreme ili proleće, što je našim precima puno značilo jer je život bio mnogo lakši u periodu proleća”, kaže Sedat i dodaje da su ljudi nekada živeli od poljoprivrede i obrađivanja zemljišta pa im je proleća donosilo prve plodove rada u polju što je doprinosilo lakšem i boljem životu.

“Ono što je obavezno na Đurđevdan je da svako ko slavi pripremi jagnje, kada je domaćica u pitanju, ona priprema slavski kolač, što ostalih se priprema tiče, poput kolača i ostalih stvari, to domaćica završi ranije i na taj način počinje slavlje. Mi u našem selu nakon završenih jutarnjih priprema idemo jedni kod drugih, a predveče očekujemo goste u svojim domivima, gde se uz muziku, piće, i slavlje obeležava Đurđevdan ili ti na nasem Romskom jeziku „Hardelezi“ što bi u prevodu značilo „zelenilo i vrba“, kaže Sedat Gidžičić.

Comments

Pročitaj još