U Srbiji zbog poplava vanredno stanje u 37 opština

(BETAPHOTO/MUP SRBIJE/)

Vanredna situacija proglašena je u 37 opština u Srbiji. Vatrogasci i spasioci su na terenima širom Srbije. Tokom noći evakuisano je 75 osoba.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, tokom noći su evakuisali 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim delovima Srbije.

Vanredna situacija proglašena je u 37 opština.

Na području Sokobanje evakuisano je ukupno 25 osoba iz mesta Jabukar i Čair, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu evakuisano 14 osoba.

U selu Trnava kod Jagodine evakuisane su 22 osobe, dva lica su izvučena u Velikoj Vrbnici kod Kruševca iz poplavljenog automobila, a četiri osobe su spašene u mestima Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva.

Takođe, u selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe, a u mestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet lica.

Pripadnici MUP-a su angažovani i na crpljenju vode u svim navedenim mestima.

Problemi u čačanskim selima – evakuisane četiri osobe, urušena dva mosta

Protekle noći na području grada Čačka bilo je problema u više sela – od Ježevice, Zablaća do Goričana.

Vatrogasci-spasioci evakuisali su po dva lica iz sela Mršinci i Kukići.

Ima odsečenih domaćinstava, zbog urušena dva mosta u mesnoj zajednici Petnica.

Iz gradskog Štaba za vanredne situaciju u Čačku i danas će deliti džakove za odbranu stambenih i pomoćnih objekata od poplave na najugroženijim teritorijama.

Pozivaju građane da pročiste kanale ispred domaćinstava i pokušaju da zaštite kuće.

U slučaju plavljenja građani treba obavezno da se jave vatrogasno-spasilačkoj službi, rekao je za RTS Bratislav Zečević, načelnik gradskog Štaba za vanredne situaciju u Čačku.

Podsetio je da građani mogu potražiti pomoć pozivom na broj telefona 0800 11 20 32.

Kiša nanela štetu svim selima u Medveđi

Voda se u Medveđi izlila na poljoprivredno zemljište, a ušla je i u neka domaćinstva.

Oštećeni su putevi u svim selima, kao i lokalni putevi drugog reda.

U kriznom štabu kažu da nema sela bez štete, a sanacija neće početi dok kiša ne prestane i zemlja se malo osuši.

Kuršumlija – nivo Toplice raste, ali ne pravi velike probleme

Vanredna situacija proglašena je juče u Kuršumliji i Prokuplju.

Kiša je cele noći padala u Topličkom okrugu.

Nivo reke Toplice raste i trenutno je oko pola metra iznad redovne odbrane od poplava.

Nije napravila velike probleme kao bujični potoci.

Vojimir Čarapić, predsednik opštine Kuršumlija kazao je da je bilo prekida u saobraćaju.

„Juče je proglašena vanredna situacija da bi svi subjekti koji mogu da deluju i što pre otklone posledice nevremena. Problem je kiša koja neprestalno pada, pa otežava da se voda povuče u svoje tokove“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, najviše je ugroženo poljoprivredno zemljište, kao i pojedina planinska sela.

Dolazi često i do prekida saobraćaja na magistralnom putu Niš-Priština zbog manjih odrona.

Gradonačelnik Kraljeva: Proglasićemo vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada

Gradonačenik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok „Putevi Srbije“ ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

Uklonjen odron kod tunela Šargan

Akcija čišćenja odrona kod tunela Šargan trajala je do „sitnih“ ponoćnih časova.

„Na lokaciji je angažovan jedan od većih utovarivača sa zapreminom kašike od pet kubika koji je neumorno radio dok nije uklonio sav stenski materijal“, rekao je Alen Mušanović, šef održavanja „Putevi Užice“.

Prilikom čišćenja, a usled padavina koje nisu prestajale dolazilo je do dodatnog obrušavanja raspadnutog stenskog materijala.

Jedina olakšavajuća okolnost je bila ta što se na tom mestu nalazilo proširenje pored puta pa je mašina imala dovoljno prosora za manevar, ukazao je on.

To nije bio jedini odron koji se desio na ovoj deonici, inače poznatoj po ovakvim stvarima.

„Kiša koja pada bez prestanka od juče izaziva odrone na svim putevima koji se nalaze u usecima u stenovitim materijalima. Molim vozače za oprez u vožnji“, rekao je Mušanović.

Najteže u Trnavi kod Jagodine zbog izlivanja Belice, evakuisano 19 osoba

Reka Belica koja je noćas ozbiljno ugrožavala Jagodinu opala je tokom ranih jutarnjih sati za 40 centimetara, tako da je situacija trenutno znatno bolja.

Cele noći trajala je odbrana, pre svega, mostova u gradu, jer je voda došla do njih. Dodatno su vrećama sa peskom utvrđivani bedemi na većem broju mesta na toku Belice kroz grad.

Najteže je prošle noći bilo u selu Trnava uzvodno od Jagodine gde se reka izlila.

Vatrogasci spasioci noćas su evakuisali 19 lica iz ugroženih kuća u Trnavi uglavnom čamcima za spasavanje.

Kojim putevima se može do Kraljeva

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina, saopštilo je Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

Kako se navodi, obilaznim opštinskim putem preko sela Miločaj i Sirča stiže se do Kraljeva.

Putevi koji su bili neprohodni, Kraljevo – Čačak, kod mesta Drakčići i Samaila, Kaona – Drakčići, kod mesta Roćevići i Vrdila, kao i na deonici Stanovo – Veliko Polje, sada su ponovo u funkciji, ali je na njima potrebna veća opreznost i sporija vožnja, dodaju „Putevi Srbije“.

Auto-moto savez Srbije saopštio je da obilne padavine i danas mogu donositi zastoje i vanredne prekide u saobraćaju, a posebno u onom drugom delu dana kada se za mnoge radna nedelja završava, a saobraćaj pojačava.

Veću količina padavina meteorolozi očekuju u istočnim, centralnim i jugoistočnim krajevima Srbije, što na putevima u ovim područjima, a posebno u planinske predele, pored reka i kroz useka, gde može biti odrona i bujičnih izlivanja vode, zato vozači treba da budu spremni da u svakom trenutku reaguju na nepredviđene opasnosti.

Nepresetani rad putara i slabljenje padavina u severnim, centralnim i zapadnim delovima doprinosi boljoj prohodnost državnih puteva prvog i drugog reda, međutim i pored toga postoji manji broj lokalnih, opšinskih puteva na području Kraljeva, Čačka, Jagodine i Trstenika na kojima je saobraćaj odvija otežano ili je trenutno u prekidu.

Izlila se Lepenica, evakuisano 14 osoba – putevi u Kragujevcu prohodni

Svi putevi u Kragujevcu su sada prohodni,u toku noći izlila se Lepenica u delovima naselja Veliko polje i Paliluja pa je čamcima evakuisano 14 osoba među kojima i jedno dete.

Voda sa ulica se povukla, saobraćaj se obavlja nesmetano. U 8 sati je zakazana sednica Kriznog štaba.

Voda odnela most u mestu Adrani kod Kraljeva, u prekidu Ibarska magistrala ka Čačku

Kako javljaju naši dopisnici iz Kraljeva, zbog obilnih padavina došlo je do izlivanja potoka Musača, u mestu Adrani.

Nekoliko kuća je pod vodom, a voda je odnela i most na magistralnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj Ibarskom magistralom između Kraljeva i Čačka.

Sinoć je bio u prekidu i stari put ka Čačku, ali je on sada prohodan. Do Čačka se može i obilaznim putem Kraljevo–Kragujevac, preko Gruže i Knića.

U Jagodini reka Belica dostigla je kritičan nivo. Dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima.

U Kragujevcu usled velike kiše poplavljen je podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje.

Voda je poplavila i pedesetak dvorišta. Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan.

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina. Obilaznim opštinskim putem preko sela Miloča i Sirča stiže se do Kraljeva.

Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština.

Comments

Pročitaj još